Αποχαιρετώντας το 2016

new-year-2017-poster

 

Συνηθίζεται οι τελευταίες ημέρες κάθε έτους να αποτελούν ευκαιρία για έναν απολογισμό, μια ανασκόπηση των όσων προηγήθηκαν τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Για τους Έλληνες Μυθικιστές και το mythikismos.gr, το 2016 αποτέλεσε μια χρονιά oρόσημο σε ότι αφορά την περαιτέρω εξάπλωση των ιδεών μας στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που αποκρυσταλλώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο στην εξωδιαδικτυακή μας δράση, όσο και στα τεκταινόμενα του διαδικτύου, με την εντυπωσιακή αύξηση των επισκέψεων στην ιστοσελίδα μας (σε σχέση με αυτές του 2014 και του 2015) αλλά και  τον εξίσου μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων για τον Μυθικισμό άρθρων σε κυρίαρχα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Το 1ο Συνέδριο

Κυρίαρχη θέση στα μυθικιστικά γεγονότα που σημάδεψαν την εγχώρια επικαιρότητα για το 2016, αποτέλεσε δίχως αμφιβολία η διοργάνωση του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (22/5). Τα πρακτικά του συνεδρίου κυκλοφορούν ήδη από τις εκδ. Δαιδάλεος (υπό τον τίτλο “Ιησούς και Μύθος“). Το συνέδριο, με διεθνή μάλιστα συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε κανονικά, παρά τα εμπόδια που αποπειράθηκαν να βάλουν αντιδημοκρατικά μορφώματα.

Τα αξιοσημείωτα από το εσωτερικό

Στο εσωτερικό της χώρας μας, αξιομνημόνευτη ήταν η πρώτη καταγραφή δημόσιας αναφοράς στο ρεύμα του Μυθικισμού από κορυφαίο εκπρόσωπο της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας, τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή μας για τη δήλωση περί “αδυναμίας επιστημονικής επαλήθευσης της Βίβλου“, από τον προκοσμήτορα της Θεολογικής σχολής του παν/μίου Αθηνών, κ. Μάριο Μπέγζο.

Η ανακοίνωση που συζητήθηκε

Η ανακοίνωση των Ελλήνων Μυθικιστών με τίτλο “Αποσαφηνίσεις σχετικά με την περιβόητη “ανακάλυψη” του τάφου του Ιησού” ήταν εκείνη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση στο ελληνικό κοινό. Δεκάδες ήταν οι ιστοσελίδες που την αναδημοσίευσαν και κυριολεκτικά εκατοντάδες τα σχετικά με αυτήν σχόλια που έγιναν στο διαδίκτυο.

Διεθνής επικαιρότητα

Το debate μεταξύ των Δρ. Robert Price και Δρ. Bart Ehrman αποτέλεσε το σημαντικότερο ίσως γεγονός στη διεθνή μυθικιστική επικαιρότητα για τη χρονιά που φεύγει. Στα εξίσου αξιοσημείωτα η δημοσίευση της εργασίας του Αυστραλού Θρησκειολόγου Raphael Lataster, στο επιστημονικό journal “Think”, με τίτλο “Είναι επίσημο: Μπορούμε πλέον να αμφισβητούμε την ιστορικότητα του Ιησού”, η αναγγελία για το επερχόμενο Μυθικιστικό ντοκιμαντέρ “Το αρχέτυπο του ήρωα: Batman and Jesus” από τους Μυθικιστές του Μιλγουόκι, καθώς επίσης και η έκδοση του μυθικιστικού ιστορικού μυθιστορήματος του Vincent Czys, The Christos Mosaic, η ηλεκτρονική έκδοση του οποίου κατέστη best seller στο Amazon.

Μεταγλωττίσεις ομιλιών και βίντεο

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Ένα βίντεο με ακόμη περισσότερες. Το κανάλι RealityvsMyth Gr  στο youtube ξεκίνησε μέσα στο 2016 μία άκρως σημαντική διαδικασία  μεταγλώττισης σημαντικών βίντεο για το ερευνητικό πεδίο του Μυθικισμού. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην παρουσίαση μιας ουσιώδους ομιλίας του Αμερικανού Δρ. Ιστορίας Richard Carrier, καθώς επίσης και σε αυτήν της σειράς βίντεο του Βρετανού ιστορικού Kenneth Humphreys.

Ραγδαία αύξηση των Μυθικιστικών δημοσιευμάτων στον ελληνικό διαδικτυακό Τύπο

“Ο Μυθικισμός γίνεται mainstream”. Χρησιμοποιούμε τη φράση αυτή από το 2013, όταν και το mythikismos.gr είδε για πρώτη φορά το “διαδικτυακό φως”, επιθυμώντας να καταδείξουμε πώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι συζητήσεις αναφορικά με την ιστορικότητα του Ιησού, οι αρχετυπικές ομοιότητές του με άλλες προχριστιανικές θεότητες και τα σκοτεινά σημεία των απαρχών του χριστιανισμού, δεν αποτελούν εξωτικές και εκκεντρικές συνήθειες .

Δεν θα ήταν υπερβολή αν αρχίζαμε δειλά-δειλά να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη φράση και για την ελληνική πραγματικότητα. Το 2016 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα -κυριολεκτικά δεκάδες- Μυθικιστικά άρθρα στον εγχώριο ηλεκτρονικό Τύπο, τα περισσότερα από τα οποία σε μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, γεγονός που οδήγησε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στην έρευνα, αναζητώντας σχετικές πηγές και βιβλιογραφία. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα αντι-μυθικιστικά άρθρα, που για ακόμα μία χρονιά έκαναν την εμφάνισή τους, κυρίως σε απολογητικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Μιλώντας με αριθμούς

Το mythikismos.gr αποτέλεσε και το 2016 ένα διαδικτυακό βήμα μέσω του οποίου ανέβηκαν άρθρα – μελέτες, άρθρα επικαιρότητας, κείμενα στην αγγλική γλώσσα, βιντεοπροτάσεις και βιβλιοπροτάσεις σχετικά με το ερευνητικό πεδίο του Μυθικισμού.

Τις περισσότερες φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Γεγονός που καθρεπτίζεται με τον καλύτερο τρόπο και στα στατιστικά στοιχεία (google analytics) επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας.

  • Το 2014 οι μοναδικοί επισκέπτες στο mythikismos.gr έφτασαν τους 9.613 και τα συνολικά “χτυπήματα” στη σελίδα τα 21.912.
  • Το 2015 οι μοναδικοί επισκέπτες παρέμειναν ουσιαστικά σταθεροί (9.661) με τον αριθμό των “χτυπημάτων να ανεβαίνει αισθητά (26.233).
  • Το 2016 καταγράφτηκε μία εντυπωσιακή αύξηση των μοναδικών επισκεπτών (17.380), με τα “χτυπήματα” να ανέρχονται συνολικά στα 44.056.

 

 

Ευχαριστούμε όλες τις φίλες και φίλους αναγνώστριες και αναγνώστες για τη στήριξή τους και ευχόμαστε για όλους τους συνανθρώπους μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ένα 2017 με μεγαλύτερη αυτογνωσία, λιγότερο φανατισμό και περισσότερο φως σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού μας βίου.

 

Έλληνες Μυθικιστές, 31/12/16′

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =