Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό [VIDEO]

συνέδριο

 

Τελευταία ενημέρωση 2/7/16′ (ενημερώθηκε με όλο το οπτικοακουστικό υλικό του συνεδρίου)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό, της πρώτης ημερίδας που διοργανώθηκε ποτέ για το εν λόγω ερευνητικό πεδίο εκτός των ΗΠΑ. H 22α Μαΐου του 2016 αποτελεί δίχως αμφιβολία μία ιστορική ημέρα για το εν Ελλάδι Μυθικιστικό ρεύμα, μιας και ακαδημαϊκοί και ανεξάρτητοι ερευνητές, ποικίλων κοσμοθεωρητικών καταβολών και ειδικεύσεων, ένωσαν τις δυνάμεις τους προσφέροντας στους παρευρισκόμενους (οι οποίοι/ες αψήφισαν τη γενική απεργία στα ΜΜΜ που είχε προκηρυχθεί αιφνιδίως, μόλις 48 ώρες πριν) ένα οκτάωρο γνώσης και νέων πληροφοριών αναφορικά με μία πληθώρα, άκρως ενδιαφέροντων ζητημάτων.

Η ροή των ομιλιών κύλησε χωρίς προβλήματα, ενώ οι παρουσιάσεις των συνέδρων αποτέλεσαν, όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί, μια περίληψη των εργασιών που περιλαμβάνονται στον τόμο των πρακτικών “Ιησούς και Μύθος” (εκδ. Δαιδάλεος), η διάθεση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό, πέραν της παρουσίας του Βρετανού Kenneth Humphreys και της βίντεο-τοποθέτησης που μας απέστειλαν οι φίλοι μας από την ομάδα των Μυθικιστών του Μιλγουόκι, προβλήθηκαν ακόμη τρεις βιντεοχαιρετισμοί: ο πρώτος από τον Αμερικανό ερευνητή και συγγραφέα David Fitzgerald, ο δεύτερος από τον Αυστραλό Δρ. Θρησκειολογίας Raphael Lataster και ο τρίτος από τον Αμερικανό Δρ. Ιστορίας Richard Carrier. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα τέσσερα προαναφερθέντα βίντεο μέσω της ειδικής playlist που φτιάξαμε πατώντας εδώ.

Στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελληνική ιδιαιτερότητα του εν λόγω ρεύματος σκέψης, που δίνει πολύ μεγαλύτερη βάση (σε σχέση με τους αντίστοιχους μελετητές του εξωτερικού) στο ρόλο της ελληνικής μυθικής σκέψης και των διαφορών της με το ομιχλώδες τοπίο της γέννησης του χριστιανισμού και της δράσης του κεντρικού πρωταγωνιστή του, στα δάνεια της χριστιανικής θρησκείας από την ελληνική κοσμοθέαση, μα και σε μία απόπειρα χαρτογράφησης της ιστορίας των ιδεών του Μυθικισμού εντός και εκτός συνόρων. Οι προηγούμενες παραδοχές είναι απολύτως φυσιολογικές από τη στιγμή που: 1) Στην Ελλάδα η έρευνα που αφορά την προβληματική για τον ιστορικό Ιησού σε ακαδημαϊκό επίπεδο παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη 2) Ο πλούτος του μυθολογικού και λαογραφικού υπόβαθρου της χώρας μας ευνοεί τέτοιου είδους προσεγγίσεις συγκρητισμού από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους (βλ. ενδεικτικά τις σχετικές εργασίες του Νικόλαου Πολίτη στα τέλη του 19ου αιώνα).

Εν κατακλείδι το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, ανοίγοντάς μας την όρεξη για μελλοντικές, ανάλογης φύσεως δράσεις. Ορισμένα εμπόδια που προσπάθησαν κάποιοι να βάλουν στο δρόμο μας (ανεπιτυχώς) σαφέστατα και δεν μας πτοούν ούτε στο ελάχιστο!

 

Οπτικοακουστικό Υλικό 

Eυχαριστούμε τις “Φρυκτωρίες” για την κάλυψη του Συνεδρίου και την παρουσίαση του μονταρισμένου υλικού.

 

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Για αρχειακούς λόγους παραθέτουμε το πρόγραμμα του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Κυριακή 22 Μαΐου 2016)

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
12:00 Εισαγωγή – Σύντομοι Χαιρετισμοί
12:10 Στέφανος Παϊπετης: Ο Ιησούς ως Ηλιακή Θεότητα
12:30 Ραδάμανθυς Αναστασάκης: Ο Μυθικισμός στο έργο του Charles Francois Dupuis
12:50 Ομάδα Μυθικιστών του Μιλγουόκι (Mythicist Milwaukee Team): Οι θέσεις μας πάνω στο Μυθικιστικό ζήτημα και γιατί θεωρούμε πως προάγουν την Κοσμικότητα
13:10 Ερωτήσεις
13:20 Μικρό Διάλειμμα
ΕΝΟΤΗΤΑ 2
13:30 Χαρίτα Μήνη: Οι κρυμμένες πλευρές του μύθου της Γένεσης
13:50 Στράτος Θεοδοσίου: Βρεφοκρατούσες και Γαλακτοτροφούσες θεότητες
14:10 Γιώργος Ιωαννίδης: Η Ανάληψη της Παναγίας: Μια Μυθικιστική διερεύνηση στη θεολογία της ενσώματης μετάστασης της Παρθένου
14:30 Γιώργος Λεκάκης: Το φαινόμενο της Ακαΐας: Από την Άρτεμη στα Αναστενάρια
14:50 Ερωτήσεις
15:00 Μεγάλο Διάλειμμα
ΕΝΟΤΗΤΑ 3
16:30 Χρήστος Πανόπουλος: Απο το Μύθο στο Μυθικισμό : Επαναφέροντας την μυθική σκέψη
16:50 Ιωάννης Μπουσίου: Η Ελληνική Θρησκεία και οι Μυθικιστικές προεκτάσεις της στον Χριστιανισμό
17:10 Ευρυνόμη Γαβρά: Ο Ορφικός Φάνης, ο Ιησούς και το σύμβολο του Εσταυρωμένου
17:30 Ερωτήσεις
17:40 Μικρό Διάλειμμα
ΕΝΟΤΗΤΑ 4
17:50 Γιώργος Γκουσγκούνης: Ο Μυθικισμός στους Νεοπλατωνικούς φιλοσόφους και τους Γνωστικούς της Ύστερης Αρχαιότητας: Οι περιπτώσεις του Πορφύριου και των Δοκητιστών
18:10 Kenneth Humphreys: 2016: Ο Ιησούς καταλαμβάνει τη θέση του στην παγκόσμια μυθολογία
18:30 Μηνάς Παπαγεωργίου: Ο Μυθικισμός στο έργο του Θωμά Μάρα
18:50 Ερωτήσεις
19:10 Λήξη Συνεδρίου

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 4 =