Το κατά Διόνυσον ευαγγέλιον. Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Dennis MacDonald!

Το 2004 οι εκδόσεις Κάκτος κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Αμερικανού θεολόγου, Dennis Macdonald, με τίτλο “Τα Ομηρικά Έπη και κτο κατά Μάρκον ευαγγέλιο“. Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου έργου προκάλεσε αναμφίβολα αίσθηση. Μπορεί να μην απέκτησε τον χαρακτήρα του πανελλήνιου best seller, πλην όμως φωτογραφίες από το εσωτερικό του, στις οποίες πραγματοποιούνται συγκρίσεις στίχων του ευαγγελίου του Μάρκου και της Οδύσσειας, καθίστανται μέχρι και τις μέρες μας viral στα κοινωνικά δίκτυα. 

“Το κατά Διόνυσον ευαγγέλιο” κυκλοφορεί μέσω του daidaleos.gr. Από τις 6 Δεκεμβρίου 2023 ξεκινά η σταδιακή διανομή του σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Δεκαεννέα χρόνια μετά, οι Εκδόσεις Δαιδάλεος (που πέρσι εξέδωσαν το μυθικιστικό πόνημα του Richard Carrier, “Ιησούς: Τι πίστευαν οι πρώτοι χριστιανοί για την ιστορικότητα του Ναζωραίου“) κυκλοφορούν το δεύτερο βιβλίο του Macdonald στα ελληνικά. Ο τίτλος του νέου έργου είναι “Το κατά Διόνυσον ευαγγέλιον“. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός μελετητής καταπιάνεται με το ευαγγέλιο του Ιωάννη, πραγματοποιώντας μία ενδελεχή συγκριτική μελέτη με τις Βάκχες του Ευριπίδη. Μέσα από 360 περίπου σελίδες, ο συγγραφέας αναδεικνύει αναρίθμητα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι ο συγγραφέας του εν λόγω ευαγγελίου (αρχές 2ου μεταχριστιανικού αιώνα), χρησιμοποίησε τις Βάκχες του μεγάλου Έλληνα τραγωδού με σκοπό να “εξοπλίσει” τον ήρωα του έργου του, Ιησού, με παρόμοιες και περισσότερο εξελιγμένες ικανότητες σε σχέση με τον Διόνυσο. 
Αναμφίβολα πρόκειται για ακόμα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση που πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα. Το βιβλίο αφορά άμεσα τους ερευνητές του Μυθικισμού, τους λάτρεις της Ιστορίας, της Θρησκειολογίας, των απαρχών του χριστιανισμού, αλλά και όσους/ες προβληματίζονται από τη σύγκρουση ελληνισμού και χριστιανισμού κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. 


Αποκτήστε το βιβλίο “Το κατά Διόνυσον ευαγγέλιον” του Dennis MacDonald πατώντας εδώ.


Να υπενθυμίσουμε πώς, ως Έλληνες Μυθικιστές, έχουμε ασχοληθεί κατά το παρελθόν με τον MacDonald και τις απόψεις του. Δείτε ενδεικτικά το άρθρο για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2004, την παρουσίαση του υποτιτλισμένου βίντεο “Τα Ευαγγέλια και η Ομήρου Οδύσσεια“, καθώς επίσης και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο MacDonald το 2019. 

Ακολουθεί το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Το κατά Διόνυσον ευαγγέλιον”, στο οποίο οι Έλληνες Μυθικιστές συμμετέχουμε με μία σύντομη κριτική μας: 

Κατά το απώτατο παρελθόν, ένας θεός, υιός θεού και θνητής µητέρας, παίρνει σάρκα και οστά για να ζήσει µεταξύ των θνητών. Απορρίπτεται από το γένος των ανθρώπων, συµπεριλαµβάνοντας στον στενό κύκλο συντρόφων του και γυναίκες, έχοντας όµως προηγουµένως πραγµατοποιήσει θαύµατα, µε κάποια από αυτά να σχετίζονται µε το κρασί. Πεθαίνει µε βίαιο τρόπο, παρ’ όλα αυτά σύντοµα επιστρέφει στη ζωή.

Θα περίµενε κανείς ότι η φιγούρα στην οποία αποδίδονται τα προηγούµενα είναι µε απόλυτη σιγουριά ο Ιησούς των Ευαγγελίων. Παρ’ όλα αυτά αναφερόµαστε στον ∆ιόνυσο, θεό των Ελλήνων, όπως ακριβώς περιγράφεται στο έργο του Ευριπίδη, «Οι Βάκχες».

Στη µελέτη αυτή, ο δηµοφιλής Αµερικανός καθηγητής Θεολογίας, Dennis MacDonald, συγκρίνει ενδελεχώς το Ευαγγέλιο του «Ιωάννη» µε το έργο του µεγάλου αρχαίου τραγωδού, αποκαλύπτοντας πώς ο Ευαγγελιστής όχι µόνο δανείστηκε στοιχεία του ήρωά του από τον Ευριπίδη, αλλά επιπρόσθετα ανέµενε από τους αναγνώστες του να αναγνωρίσουν τον Ιησού ως ικανότερο και σηµαντικότερο θεό σε σχέση µε τον ∆ιόνυσο.

Μία συγκλονιστική έρευνα που καταδεικνύει µε τον εµφατικότερο τρόπο το γεγονός ότι πολλά από τα στοιχεία και τους διαλόγους που εµφανίζονται στα Ευαγγέλια κατά τα τέλη του 1ου και στις αρχές του 2ου µεταχριστιανικού αιώνα, δεν αποτελούν παρά αντιγραφές από κείµενα του αρχαίου κόσµου, συµπεριλαµβανοµένου, φυσικά, και του ελληνικού.

Έλληνες Μυθικιστές 

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + thirteen =