Κυκλοφορεί στα ελληνικά ο “Ιησούς” του Richard Carrier

Δυόμιση, περίπου, χρόνια ύστερα από την ενημέρωση που σας παρείχαμε αναφορικά με την επικείμενη έκδοση βιβλίου του Δρ. Ιστορίας, Richard Carrier, στα ελληνικά, το σημαντικότατο αυτό γεγονός παίρνει σάρκα και οστά!

Στις 14 Νοεμβρίου 2022, ο δημοφιλέστερος εν ζωή εκπρόσωπος του Μυθικιστικού ρεύματος θα ξεκινήσει να… μιλάει ελληνικά, μέσω της κυκλοφορίας του βιβλίου “Ιησούς, τι πίστευαν οι πρώτοι Χριστιανοί για την ιστορικότητα του Ναζωραίου“, που κυκλοφορούν οι εκδόσεις Δαιδάλεος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν το 2013 τη δημοσιογραφική έρευνα “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών“, καθώς επίσης και τα πρακτικά του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό, “Ιησούς και Μύθος” (2016).

Ο “Ιησούς” του Carrier αποτελεί την μετάφραση του τελευταίου χρονικά εκδοθέντος έργο του, “Jesus from outer space” (2020), στο οποίο εκλαϊκεύει τις θέσεις του για την ιστορικότητα του Ιησού, αποκωδικοποιώντας τα συμπεράσματα που κατέθεσε στο μνημειώδες έργο του, On the historicity of Jesus (2014). Στο βιβλίο παρατίθενται εξαντλητικά στοιχεία και επιχειρήματα για το τι πραγματικά πίστευαν οι πρώτοι χριστιανοί αναφορικά με τη φύση του Ιησού, πριν από τη συγγραφή και διάδοση των Ευαγγελίων. Ο αναγνώστης έρχεται μπροστά σε νέα δεδομένα που τον ωθούν να δει μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό μάτι τη γέννηση και εξέλιξη του χριστιανισμού, καθώς επίσης και τον ρόλο που έπαιξαν πρόσωπα όπως ο Παύλος, οι συγγραφείς των Ευαγγελίων και φυσικά το οργανωμένο ιερατείο. Θα έρθει σε επαφή με άγνωστα πρωτοχριστιανικά κείμενα, θα κατανοήσει τον ρόλο των προφητειών της Π. Διαθήκης στη σύνθεση της ευαγγελικής βιογραφίας του Ιησού και θα βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με τα αίτια που ωθούν τους περισσότερους από τους σύγχρονους ακαδημαϊκούς των Βιβλικών Σπουδών να διατηρούν μία πολύ συγκεκριμένη στάση απέναντι στην προβληματική για την ιστορικότητα της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού. Ο πρόλογος του βιβλίου υπογράφεται από τον δημοσιογράφο και ιδρυτικό μέλος των Ελλήνων Μυθικιστών, Μηνά Παπαγεωργίου. Εξόχως σημαντικό και αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο οπισθόφυλλο του έργου υπάρχει quote υπογεγραμμένο από την ιστοσελίδα μας, κάτω ακριβώς από αντίστοιχη κριτική του Αμερικανού καθηγητή Robert Price.

Η έκδοση του Ιησού του Carrier στην ελληνική γλώσσα είναι δεδομένο πως θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των μελετητών και αναγνωστών στη χώρα μας, τόσο σε σχέση με την έρευνα για τον ιστορικό Ιησού, όσο και ως προς τη διαμόρφωση της χριστιανικής γραμματείας κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Και αυτή η αναζωπύρωση δεν αποκλείεται να δώσει στο μέλλον νέους ερευνητικούς καρπούς ή να προκαλέσει αρκετά ενδιαφέρουσες μεταβολές σε πάσης φύσεως κοινωνικές αντιλήψεις. Έτσι άλλωστε συμβαίνει με κάθε νέα πληροφορία, ιδέα, δεδομένο ή θεωρία που δρα και κινείται ως ξενιστής μέσα σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία που ωριμάζει και προοδεύει.

Το βιβλίο (που περιλαμβάνει συν τοις άλλοις και μήνυμα του Carrier στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με τη χρήση εφαρμογής QR Code) θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες από τις 7 Νοεμβρίου. Μπορείτε να το αποκτήσετε από εδώ. Από τις 14 Νοεμβρίου κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Από το κείμενο οπισθοφύλλου του έργου:

Ποιες ήταν οι πεποιθήσεις των πρώτων χριστιανών για τη φύση του Ιησού και γιατί σήμερα δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτές; Παρουσιάζουν οι αντιλήψεις αυτές συνάφεια σε σχέση με τα όσα γράφτηκαν στα Ευαγγέλια μερικές δεκαετίες αργότερα και μέσω ποιας διαδικασίας άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου; Πόσο ιστορικά ακριβείς είναι οι εξιστορήσεις για τις περιπλανήσεις του Ιησού κατά μήκος της Γαλιλαίας και ποιον ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση της χριστιανικής γραμματείας οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης; Και πώς, τελικά, εγκαθιδρύθηκε κατά τους τελευταίους αιώνες της εποχής μας η θέση για έναν ιστορικό Ιησού εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας;

Στο βιβλίο αυτό, ο αναγνωρισμένος Αμερικανός ιστορικός δρ. Richard Carrier παρουσιάζει με σαφή και κατανοητό τρόπο τα αποτελέσματα της ενδελεχούς και πολυετούς του μελέτης αναφορικά με τις απαρχές του χριστιανισμού. Ακολουθώντας ένα ρεύμα αναζητήσεων και ερωτημάτων που τέθηκαν για πρώτη φορά στα χρόνια του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, τα συμπεράσματα του Carrier αναδεικνύουν νέα και συνταρακτικά δεδομένα για το ερευνητικό πεδίο της ιστορικότητας του Ιησού, θέτοντας υπό κρίση την αξιοπιστία των γεγονότων που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη.

«Είναι πολύ βοηθητικό το να έχεις ευρύτητα γνώσεων και ο RichardCarrier ανήκει σε αυτή την κατηγορία των μελετητών! Τα επιχειρήματα και τα δεδομένα που παρουσιάζει σε αυτό το νέο του βιβλίο είναι καταπληκτικά, ακόμα και για όσους νιώθουν εξοικειωμένοι με το σύγχρονο debate για την ιστορικότητα της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού».

Robert M. Price,

Καθηγητής της Καινής Διαθήκης και εκδότης του Journal of Higher Criticism

«Ένα βιβλίο που καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην εγχώρια βιβλιογραφία, φέρνοντας το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε επαφή με τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με τις νεότερες αντιλήψεις για τον ιστορικό Ιησού».

Έλληνες Μυθικιστές – www.mythikismos.gr

Έλληνες Μυθικιστές

Share This Post On

2 Comments

  1. Το βιβλίο είναι όντως αξιόλογο και έλειπε από την βιβλιογραφία. Ανέβασα ένα απόσπασμα.

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =