Αλέκος Αλαβάνος: Οι ρίζες του Επιταφίου βρίσκονται στις εορτές για τον Άδωνη

Σε αναπάντεχες και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις προέβη σήμερα ο Έλληνας πολιτικός (πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), Αλέκος Αλαβάνος.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι. Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού; Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση;

Το σχόλιό μας

Όπως είναι φυσικό, τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν τις δηλώσεις στάθηκαν στην ενδεχομένως αλλόκοτη -για αριστερό πολιτικό- πρόταση του κ. Αλαβάνου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της περιφοράς του Επιταφίου, με σκοπό να εξυπηρετήσει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών χριστιανών της χώρας μας.

Εμείς επιλέγουμε να σταθούμε στο σημείο εκείνο που μαρκάραμε παραπάνω με έντονα γράμματα. Ο κ. Αλαβάνος αποτελεί ενδεχομένως τον πρώτο Έλληνα πολιτικό που γνωρίζει και φυσικά τολμά να συνδέσει δημοσίως το χριστιανικό έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου με την ελληνική παράδοση του θεού Άδωνι. Στο θέμα (καθώς επίσης και στην καταπληκτική… ομοιότητα των τελεσμάτων της Μ. Παρασκευής με πτυχές της εορτής των Αδωνίων) έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο mythikismos.gr μέσω της αρθρογραφίας μας (βλ. ενδεικτικά τα άρθρα Αδώνια Μυστήρια: Αναζητώντας το αρχαιοελληνικό Πάσχα, Η λατρεία του Αδώνιδος στη σύγχρονη ελληνική παράδοση και το Η Ανάσταση, τα Αδώνια και οι γονιμικοί συμβολισμοί τους).

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται ως εξόχως σημαντικές και τοποθετούνται δίπλα στις πρόσφατες τοποθετήσεις του πολιτικού και συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου για την ιστορικότητα του Ιησού, κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού.

Έλληνες Μυθικιστές, 16/4/2020

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 11 =