Η ιστορική αξιοπιστία των Ευαγγελίων (VIDEO)

Ένα από τα καλύτερα βίντεο του ελληνικού youtube αναφορικά με την ιστορική αξιοπιστία των Ευαγγελίων σηκώθηκε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Φεβρουαρίου. Δημιουργός του ο ιστορικός ερευνητής Τάσος Καρανίκας, συγγραφέας πολύ σημαντικών μελετών στο Mythikismos.gr, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται “Τα 48 επιχειρήματα των χριστιανών απολογητών για την ιστορικότητα του Ιησού” και “Σύγχρονοι ακαδημαϊκοί μιλούν για την ιστορικότητα του Ιησού και την αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης“.

Αυτή τη φορά ο Καρανίκας παρουσιάζει ένα αφηγηματικής φύσεως βίντεο με τίτλο “Ένας Θεός που δεν ήταν εκεί- Είναι τελικά ο Χριστιανισμός ζήτημα πίστης;”, συνολικής διάρκειας 38 λεπτών, μέσα στο οποίο φροντίζει μέσω μιας ισχυρής επιχειρηματολογίας και πληθώρας ιστορικών στοιχείων, να αναζητήσει την ιστορική αξιοπιστία των Ευαγγελίων. Για να το επιτύχει αυτό χωρίζει την εργασία του σε ενότητες όπως οι εξωχριστιανικές μαρτυρίες για τον Ιησού, ο ρόλος του Παύλου στην εξάπλωση του χριστιανισμού, οι λογοτεχνικές ομοιότητες της χριστιανικής γραμματείας με προγενέστερα κείμενα από τη λεκάνη της Μεσογείου (ανάμεσα στα οποία και η Π. Διαθήκη), καθώς επίσης και η “αυθεντικότητα” του περιεχομένου των Ευαγγελίων, των λόγων και των έργων που αποδίδονται στον Ιησού, σε σχέση με άλλες παραδόσεις και κοσμοθεάσεις.

Η παρακολούθηση του βίντεο είναι διόλου κουραστική και συνάμα απολαυστική για τον καθένα/μιά που έχει μία κάποια σχέση με αυτού του είδους τις θεματικές, ενώ οι παραπομπές σε διεθνή βιβλιογραφία και εργασίες ακαδημαϊκών καθηγητών είναι αρκετά συχνή.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Τάσου Καρανίκα με τίτλο “Ένας Θεός που δεν ήταν εκεί – Είναι τελικά ο Χριστιανισμός ζήτημα πίστης;” πατώντας εδώ.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 19 =