Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό μοιραζόμαστε μαζί σας τις εξελίξεις αναφορικά με την επεξεργασία των εργασιών που θα κοσμήσουν τα Πρακτικά του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό, που πρόκειται να λάβει χώρα την Κυριακή 22 Μαΐου του 2016 στο κέντρο της Αθήνας (σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα). Τα κείμενα των συνέδρων έχουν ήδη εισέλθει στο στάδιο της επιμέλειας, ενώ οι εκδόσεις Δαιδάλεος που θα αναλάβουν την έκδοση του έργου υπό τον τίτλο “Ιησούς και Μύθος: Πρακτικά 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό”, μας χάρισαν ένα καλαίσθητο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο το οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τόμος θα είναι διαθέσιμος για το αναγνωστικό κοινό από την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου και εξής.
Από το κείμενο του οπισθοφύλλου διαβάζουμε:
Ακαδημαϊκοί και ανεξάρτητοι ερευνητές από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, παρουσίασαν στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό (που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 2016), νέες θέσεις και απόψεις για την επιστημονική έρευνα που αφορά την ιστορική βάση ποικίλων θρησκευτικών δοξασιών και προσωπικοτήτων. Στις εισηγήσεις τους προσεγγίστηκαν ζητήματα όπως τα εξής: η σχέση του Ιησού με προχριστιανικές ηλιακές λατρείες, η Μυθικιστική διερεύνηση εικονογραφικών τύπων, δογμάτων και εθίμων όπως είναι η βρεφοκρατούσα Μαρία, η μετάσταση της Παναγίας και τα Αναστενάρια, η σημασία της μυθικής σκέψης και οι προεκτάσεις της αρχαίας ελληνικής κοσμοθέασης στο Χριστιανισμό, οι απαρχές της προβληματικής γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού, η περίπτωση δικαστικής δίωξης ενός Έλληνα Μυθικιστή στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά και οι σύγχρονες διεθνείς τάσεις του Μυθικιστικού ρεύματος.
Οι πρωτότυπες αυτές ομιλίες παρουσιάζονται στον παρόντα τόμο ολοκληρωμένες, με επιπλέον πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες.
Συμμετέχουν με τις εργασίες τους οι: Ραδάμανθυς Αναστασάκης (Ιδρυτής του κέντρου Φιλοσοφίας “Ιδεοθέατρον”), Ευρυνόμη Γαβρά (Νομικός-υπ. Δρ. Φιλοσοφίας), Γιώργος Γκουσγκούνης (ερευνητής), Στράτος Θεοδοσίου (καθηγητής παν/μίου Αθηνών), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος-συγγραφέας), Γιώργος Λεκάκης (δημοσιογράφος-λαογράφος), Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος-συγγραφέας), Ιωάννης-Παρμενίδης Μπουσίου (πολιτισμολόγος), Στέφανος Παϊπέτης (ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών), Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος (πολιτισμολόγος), Μηνάς Παπαγεωργίου (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Kenneth Humphreys (ιστορικός-συγγραφέας).
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πλέον, είναι πώς όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες (τα θέματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ) χαρακτηρίζονται από υψηλότατο επίπεδο σε ότι αφορά, όχι μόνον την πρωτοτυπία που τις διακρίνει, αλλά και την ποιότητα των πληροφοριών που προσφέρουν στον αναγνώστη. Εγγυώνται με λίγα λόγια τον χαρακτηρισμό του συλλεκτικού της έκδοσης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εικοσάλεπτες ομιλίες που πρόκειται να ακουστούν από το βήμα του Συνεδρίου κατά την 22α Μαΐου, θα αποτελέσουν μία περίληψη των κειμένων που θα παρουσιαστούν στα Πρακτικά.
Εντός του Μαρτίου θα επανέλθουμε με περισσότερα νέα αναφορικά με τις προετοιμασίες της εκδήλωσής μας.
Έλληνες Μυθικιστές (22/2/2016)