Έλληνας καθηγητής Θεολογίας: “Χλωμιάζει η ιστορικότητα του Ιησού”

mpegzos

 

Στις 29 Μαρτίου του 2010 ο νυν κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μάριος Μπέγζος, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της  Ρίκας Βαγιάννη στην ΕΤ-1, για μια θεολογική συζήτηση εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Όμως σε μια ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με το ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού, η απάντηση του αναγνωρισμένου καθηγητή δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς…

————————————————–

Ακολουθεί  ο διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου και του κ. Μπέγζου (με bold τα λόγια του Έλληνα ακαδημαϊκού):

Με την ιδιότητά σας πια την επιστημονική, τι λένε οι ιστορικοί για τον Ιησού; Είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι υπήρξε ιστορικό πρόσωπο;

Υπάρχουν κάποιες ιστορικές μαρτυρίες για τον Ιησού, αλλά το σημαντικότερο για τον Ιησού δεν είναι η Ιστορική του ύπαρξη, είναι η πίστη των ανθρώπων.

Δηλαδή είναι σαν να ρωτάμε, αν φέρουμε παράδειγμα από το χώρο της τέχνης, αν οι αδελφοί Καραμάζωφ υπήρχαν και έγινε η δίκη τους και έχουμε τα πρακτικά και είναι ή δεν είναι έτσι…

Πάντοτε στο χώρο της πίστης μιλάς για τη σημασία του πράγματος και όχι για το ίδιο το πράγμα το οποίο σε τελευταία ανάλυση χλωμιάζει.

Επειδή είναι χώρος πνευματικός και λειτουργούν άλλες σταθερές…

Άλλες σταθερές και κοιτάξτε… Κάτι το οποίο αποδεικνύεται, επιβάλλεται κιόλας. Αν η ύπαρξη του Χριστού αποδεικνυόταν μαθηματικώς — ιστορικώς, θα ήταν υποχρεωτική για τους ανθρώπους, ενώ τώρα είναι στη διάθεση των ανθρώπων. Δεν είναι υποχρεωτική, δεν είναι δεσμευτική.

Είναι και μία πρόνοια αυτό το θέμα… Τελευταία ερώτηση γιατί μπορώ να σας καθίσω εδώ και να σας βασανίζω μέχρι πραγματικά να πείτε ότι μαρτύρησα. 

————————————————————-

Σαφέστατα και η παραδοχή αυτή του κ. Μπέγζου ενισχύει εμμέσως πλην σαφώς τις Μυθικιστικές θέσεις, μιας και αναγνωρίζει πώς η ιστορικότητα του Ιησού δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη ελλείψει ιστορικών στοιχείων!

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο πατώντας εδώ.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =