4 βιβλία για τον Μυθικισμό

vivlia

 

Η σελίδα της βιβλιογραφίας ανανεώνεται σήμερα με τη σύντομη παρουσίαση τεσσάρων Μυθικιστικών βιβλίων που κυκλοφορούν σε ελληνικά βιβλιοπωλεία και παλαιοβιβλιοπωλεία.

1.

Τίτλος: Νέρων και Χριστός
Συγγραφέας: Νίκος Βεργίδης
Εκδόσεις: Arcadia, 1985

Ο πρώτος Έλληνας που μίλησε τόσο εκτεταμμένα για το ρεύμα των Μυθικιστών, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 70′. Στο βιβλίο του κάνει αναλυτικές αναφορές στο έργο και τις απόψεις των γνωστότερων Μυθικιστών που απέρριψαν την ιστορικότητα του Ιησού, ενώ στη συνέχεια επιχειρηματολογεί πάνω στη θεωρία της ρωμαϊκής καταγωγής του χριστιανισμού. Στις μέρες μας θεωρείται ένα σπάνιο και δυσεύρετο βιβλίο, ενώ ο συγγραφέας απεβίωσε στις αρχές της δεκαετίας του 90′.

2

Τίτλος: Ερμηνεία του Μύθου του Ήλιου που λατρεύθηκε με το όνομα του Χριστού
Συγγραφέας: Charles Francois Dupuis
Εκδόσεις: Ιδεοθέατρον, 1998 (πρώτη έκδοση του έργου, 1779)

Ο Γάλλος καθηγητής και πανεπιστήμονας, εκδίδει στα χρόνια της Γαλλικής Επαναστασης ένα από τα πρώτα έργα που αναδεικνύουν τις παγανιστικές καταβολές του χριστιανισμού (τον σχετίζει με τη λατρεία του Ήλιου), μιλώντας παράλληλα για την ανυπαρξία του ιστορικού Ιησού. Πάμπολλα από τα επιχειρήματά του χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα από τους σχετικούς με το θέμα αυτό ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Το βιβλίο θεωρείται σήμερα σχεδόν εξαντλημένο.

3

Τίτλος: Το Ιερό Μανιτάρι και ο Σταυρός
Συγγραφέας: John Allegro
Εκδόσεις: Δίβρης, 1984 (πρώτη έκδοση του έργου, 1970)

Ο καθηγητής Βιβλικών Μελετών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και πρώτος αντιπρόσωπος της Μ. Βρετανίας στη διεθνή επιτροπή που ανέλαβε την εξέταση των χειρογράφων της Νεκρής θάλασσας, καταλήγει μετά από πολύχρονες έρευνες στο συμπέρασμα της μη ιστορικότητας του Ιησού. Αντ’ αυτού εντοπίζει τις ρίζες του χριστιανισμού στην πανάρχαια θρησκεία του Ιερού Μανιταριού που εξαπλωνόταν κατά το απώτατο παρελθόν σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη. Τα βιβλία του Allegro (εκτός από το προαναφερθέν, εξέδωσε και το “The Dead Sea Scrolls and the Christian Myth”) έγιναν best sellers και προκάλεσαν το ενδιαφέρον παγκοσμίως, παρ’ όλα αυτά ο ίδιος έχασε την πανεπιστημιακή του έδρα… Το βιβλίο σήμερα θεωρείται επίσης δυσεύρετο και σπάνιο.

4

Τίτλος: Ιησούς, ο Μεγάλος Άγνωστος
Συγγραφέας: Juan Arias
Εκδόσεις: Λιβάνη, 2002 (πρώτη έκδοση του έργου, 2001)

Ο επί χρόνια δημοσιογράφος και ανταποκριτής της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας, El Pais, Juan Arias (ανάμεσα στα άλλα έχει σπουδές στη Θεολογία και τη Συγκριτική Φιλολογία), διεξάγει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για το πρόσωπο του Ιησού, μεγάλο μέρος της οποίας σχετίζεται και με τη θεωρία του Μυθικισμού. Πρόκειται για το πιο προσιτό στον αναγνώστη βιβλίο(σε σχέση με τα προηγούμενα τρία), μιας και λογικά μπορεί να το εντοπίσει σε οποιοδήποτε μεγάλο βιβλιοπωλείο της χώρας.

Share This Post On

3 Comments

    • Χρήσιμο, αν και στα μειονεκτήματα είναι ότι δεν έχει καθόλου βιβλιογραφία στο τέλος.

      Post a Reply
      • Αυτό προέκυψε από ένα λάθος κατά την εκτύπωση.

        Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 3 =