Νέα στοιχεία για την ιστορία των Μυθικιστικών ιδεών και την Ελλάδα

Ως γνωστόν ο Μυθικισμός και η αμφισβήτηση του ιστορικού Ιησού αποτελούν ένα ρεύμα ιδεών που ξεπήδησε από τα σπλάχνα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Στο mythikismos.gr έχουμε κατά το παρελθόν φιλοξενήσει αρθρογραφία αναφορικά με τις διαδρομές των μυθικιστικών ιδεών στην Ελλάδα ή τέλος πάντων τις ενασχολήσεις Ελλήνων λογίων με το συγκεκριμένο πεδίο, με αποτελέσματα που ξεκινούν να εμφανίζονται από τα μισά του 19ου αιώνα και εξής.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2024, η αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, πρόκειται να φιλοξενήσει μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο “Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Αντικληρικαλισμός” (δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές πατώντας εδώ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΚΕΠΕΚ (Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους).

Ανάμεσα στις θεματικές του συνεδρίου βρίσκουμε και εκείνη του δημοσιογράφου και διευθυντή της Σειράς Βιβλίων Lux Orbis, Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο “Η ενασχόληση με την αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Ιησού στους Έλληνες Διαφωτιστές του 18ου και 19ου αιώνα“. Η αναφορά στον 18ο αιώνα προκαλεί αναμφίβολα μία ευχάριστη έκπληξη σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη μελέτη του Μυθικισμού, προετοιμάζοντάς μας για κάποιο στοιχείο ή στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Η τελευταία πρόταση της περίληψης της συγκεκριμένης εργασίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: “Η παρούσα εργασία αναδεικνύει ψήγματα των ιδεών αυτών που ανιχνεύονται σε σχετική αρθρογραφία λίγο πριν την έλευση του 20ου αιώνα, απόπειρες μετάφρασης γαλλικού μυθικιστικού έργου από Έλληνες στοχαστές του Καϊρικού κύκλου στα μέσα του 19ου αιώνα, ακόμη και διατύπωση σαφών θέσεων υπέρ της θεωρίας του μυθικού Ιησού από ριζοσπάστη Έλληνα Διαφωτιστή στα τέλη του 18ου αιώνα, απόψεων πολύ προωθημένων ακόμα και για τα δεδομένα των Γάλλων λογίων που την πρωτοεισήγαγαν.

Αναμένουμε τη συγκεκριμένη ομιλία με τεράστιο ενδιαφέρον!

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =