Στα μέσα Δεκέμβρη του 2020, οι εκδόσεις Δαιδάλεος κυκλοφόρησαν ένα μικρό, πλην όμως άκρως ενδιαφέρον βιβλίο. Πρόκειται για την εργασία του πατέρα της ελληνικής Λαογραφίας, Νικόλαου Πολίτη, “Μύθοι του Ήλιου“. Το κείμενο είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1882 με τίτλο “Ο ήλιος κατά τους δημώδεις μύθους” και αυτή είναι η πρώτη επανέκδοσή του εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
Στην εν λόγω έρευνα, ο Πολίτης ανιχνεύει τους μύθους και παραδόσεις για τον Ήλιο μέσα από την ελληνική μυθολογία, τις λατρευτικές πρακτικές, το δημοτικό τραγούδι, τις κοσμοθεάσεις γειτονικών λαών, αλλά και την χριστιανική θρησκεία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριση μεταξύ της πανάρχαιας ηλιολατρείας και της παρουσίας χριστιανικών ναών προς τιμήν του προφήτη Ηλία σε κορυφές βουνοκορφών.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι το έργο προλογίζεται από τον Δημήτρη Θ. Κατσαρή, Ιστορικό-Λαογράφο, έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μελετητές του έργου του Πολίτη και δίνει δεδομένα επιπλέον συν στο όλο εκδοτικό γεγονός.
Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ
Από το οπισθόφυλλο του έργου:
Δεν υπάρχει πολιτισμός σ’ αυτόν τον πλανήτη που με κάποιον τρόπο να μην απέδωσε τιμές στον Ήλιο. Στη δύναμή του ο άνθρωπος διάβασε το απόλυτο. Όπως εκείνος είναι ένας, που δίχως να ζητά κάτι, απλώνει φως, έτσι και η Αρχή των Πραγμάτων –που στη θρησκευτική γλώσσα καλούμε Θεό– φέρνει σε ύπαρξη τον κόσμο όλο. Όπως εκείνος με τη βαρύτητά του φέρει σε χορό το σύνολο της αστρικής μας γειτονιάς, ομοίως το Θείο ζωοποιεί την πλάση καθώς αποτελεί το καθολικό σημείο αναφοράς.
Τα μυστήρια του Ήλιου δεν άφησαν ασυγκίνητο τον πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη (1852-1921). Στο βιβλίο αυτό, ο σπουδαίος αυτός διανοητής, παρουσιάζει και ερμηνεύει τις σημαντικότερες δοξασίες, διηγήσεις, λατρευτικές πρακτικές του Ήλιου στην Ελλάδα αλλά και σε γείτονες πολιτισμούς.