Οι παραπλανητικές τακτικές των ΜΜΕ για τον “Έλληνα Ιησού”.

Απολλώνιος

 

Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίον μία είδηση δύναται να διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό από τα ΜΜΕ, ώστε μέσω του τίτλου της και μόνον, να μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα στο αναγνωστικό κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, σε τίτλους πρόσφατων ρεπορτάζ τους, οι δημοφιλείς ενημερωτικές ιστοσελίδες της Dailymail και της ελληνικής Huffingtonpost, κάνουν λόγο για ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς “Βible Conspiracies”, στο οποίο και υποστηρίζεται ότι ο Ιησούς ήταν… Έλληνας.

 

απολλώνιος ιησούς

Ο τίτλος που επέλεξε να δώσει η ελληνική Huffington Post στο άρθρο της.

 

Διαβάζοντας, όμως, κανείς τα προαναφερθέντα άρθρα, διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Στο επεισόδιο γίνεται λόγος για τον πυθαγόρειο φιλόσοφο Απολλώνιο τον Τυανέα (1ος μεταχριστιανικός αιώνας) και τις ομοιότητες που παρουσιάζει ο βίος του με τον Ιησού των Ευαγγελίων. Το εν λόγω επεισόδιο (που ανήκει όπως προείπαμε σε σειρά ντοκιμαντέρ της Amazon με αρκετά… παράδοξες προσεγγίσεις επάνω σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη Βίβλο), παρουσιάζει και τη δημοφιλή άποψη που θέλει τον Ιησού ένα μη ιστορικό πρόσωπο,  που μυθοποιήθηκε τις δεκαετίες μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του γύρω από την προσωπικότητα του Απολλωνίου. Μπορείτε να αναλογιστείτε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις φράσεις “Ο Ιησούς ήταν Έλληνας” και “Ο Ιησούς δεν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα ο μύθος του χτίστηκε γύρω από τον Απολλώνιο”, καθώς επίσης και τις εντυπώσεις που προκαλεί στον αναγνώστη η προκλητική αυτή διαστρέβλωση, ιδίως σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι σε θέση να την αντιληφθεί.

 

Για την ιστορία ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας. Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφτασε στην Αντιόχεια. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε Θαύματα και προφητείες. Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98. Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.

 

  • Στα ελληνικά αναζητήστε τo βιβλίo “Απολλώνιος ο Τυανεύς” (εκδ. Ενάλιος, 2000) της Πολωνής ακαδημαϊκού Maria Dzielska (1942-2018), που υπήρξε αυθεντία επάνω στον βίο του Πυθαγορείου φιλοσόφου από τα Τύανα. Σε συνέντευξή της στο βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου, “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού” (εκδ. Δαιδάλεος, 2013), η Dzielska παρέθεσε τις σκέψεις της αναφορικά με τις ομοιότητες Ιησού-Απολλωνίου,
Share This Post On

2 Comments

  1. Φίλτατοι, θα τα γράφετε όλα και όχι μόνο τα μισά. Στο άρθρο που μας παραπέμπετε ο υπότιτλος είναι ξεκάθαρος:

    ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΤΥΑΝΕΑΣ.

    Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ουσιαστική διαστρέβλωση οπότε μην κάνετε την τρίχα τριχιά.

    Post a Reply
    • Ήμασταν αρκετά σαφείς και εμείς στα όσα είπαμε στις πρώτες γραμμές του άρθρου αυτού: Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίον μία είδηση δύναται να διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό από τα ΜΜΕ, ώστε ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ και μόνον, να μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα στο αναγνωστικό κοινό”.

      Στις τάξεις μας διαθέτουμε και δημοσιογράφους, γνωρίζουμε, λοιπόν, από πρώτο χέρι τη σημασία και τη διάσταση που δίνει ένας τίτλος σε ένα ηλεκτρονικό άρθρο. Να έχετε κατά νου, όσο αλλόκοτο κι αν σας ακουστεί, ότι μία μεγάλη μερίδα των χρηστών δεν διαβάζουν τα κείμενα των άρθρων παρά στέκονται στον τίτλο και την πρώτη παράγραφο μιας είδησης.
      Ως εκ τούτου, δεν κάναμε την τρίχα τριχιά. Μάλιστα η οπτική μας αναπαράχθηκε από ΜΜΕ όπως π.χ το news247.gr: https://www.news247.gr/koinonia/itan-o-christos-ellinas-i-alitheia-kai-i-paraplanisi-ton-mme.6693300.html.

      Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + twelve =