Είναι γεγονός ότι από τις εποχές της περίφημης ριζοσπαστικής σχολής του Tubingen τον 19ο αιώνα, του Bruno Bauer και αργότερα του Albert Kalthoff και του Rudolf Bultmann, στις αρχές του 20ου, η Γερμανική Μυθικιστική Σχολή έδειξε να υποχωρεί σε σχέση με τις υπόλοιπες (Γαλλική, Βρετανική, Ολλανδική και αργότερα Αμερικανική).
Έπρεπε να φτάσουμε στο έτος 1999 για να υπογραμμίσουμε κάτι σχετικό και άξιο σχολιασμού, χρονιά κατά την οποία ο καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο πανεπιστήμιο του Gottingen, Gerd Ludemann, έχασε την έδρα του εξ αιτίας της θέσης του για το ότι μόλις ένα 5% των λόγων που αποδίδονται -σύμφωνα με τα ευαγγέλια- στον Ιησού, θα μπορούσε όντως να ανήκει σε μια τέτοια φιγούρα του 1ου μεταχριστιανικού αιώνα (βλ. το βιβλίο του “The Great Deception”).
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να μελετήσουμε το έργο όσο το δυνατόν περισσότερων Μυθικιστών ανά τον κόσμο, ερχόμενοι παράλληλα σε επαφή μαζί τους, κληθήκαμε να εξετάσουμε τις περιπτώσεις δύο σύγχρονων εκπροσώπων της εν λόγω θέσης από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.
Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με την προσωπικότητα του πρώην πάστορα (συνταξιοδοτήθηκε το 2009) και ευαγγελιστή θεολόγου, Dr. Hermann Detering, ένα ακόμη παράδειγμα χριστιανού ιεροκήρυκα που ασπάζεται την άποψη για έναν μη ιστορικό Ιησού. Συνεχίζοντας την παράδοση της Γερμανικής Σχολής του Tubingen (αναφορικά με το πρόβλημα της αυθεντικότητας των επιστολών του Παύλου), έχει παρουσιάσει μία σειρά από βιβλία τα οποία τον κατατάσσουν ξεκάθαρα στο Μυθικιστικό “στρατόπεδο”.
Ο Hermann Detering
Όντας διαχειριστής του Radikalkritik.de, o Detering παρουσίασε τον Νοέμβριο το νέο του έργο με τίτλο “Christi Bruder” (“Τα αδέρφια του Ιησού”). Σε αυτό αναδεικνύει τις παραδόσεις για τους νεκρούς/αναστημένους θεούς σωτήρες της αρχαιότητας (Άττις, Άδωνις, Ταμμούζ κ.α) και τις σχέσεις που τους συνδέει με τις ευαγγελικές εξιστορήσεις για τον Ιησού, την πρωτοτυπία του περιεχομένου και των μηνυμάτων της Καινής Διαθήκης, αλλά και τις μυθικιστικές προεκτάσεις αναφορικά με την παρουσία του θηλυκού στοιχείου από τις αρχαίες θρησκείες έως τον χριστιανισμό.
Η δεύτερη περίπτωση εκπροσώπου των θέσεων του Μυθικισμού στη σύγχρονη Γερμανία είναι ο Dr. Harald Specht, που έχει συγγράψει ορισμένους αρκετά ενδιαφέροντες τίτλους αναφορικά με την αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Ιησού και τα παγανιστικά στοιχεία του χριστιανισμού (χαρακτηριστικά αναφέρουμε το “Das Erbe des Heidentums” – “Η Κληρονομιά του Παγανισμού”, που εκδόθηκε το 2015). Και εδώ ανιχνεύεται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον Ιησού και τις παραδόσεις για τον θεό Άδωνη. Πατώντας εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την εργογραφία του Specht.
Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι οι μεταφρασμένες στα αγγλικά απόψεις των δύο προαναφερθέντων μελετητών εντοπίζονται στο διαδίκτυο με το… σταγονόμετρο.
Έλληνες Μυθικιστές
8/12/2017