Στις 25 Δεκεμβρίου του 2015, η αμερικανίδα Μυθικίστρια Dorothy M. Murdock έχασε τη μάχη που έδινε εδώ και 8 περίπου μήνες με τον καρκίνο. Η Acharya S (το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστή), υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες μία από τους πρωτοπόρους του παγκόσμιου Μυθικιστικού κινήματος, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του Αστροθεολογικού ρεύματος του Μυθικισμού, τις βάσεις του οποίου είχε θέσει ο Γάλλος Charles Francois Dupuis στα τέλη του 18ου αιώνα.
H Acharya συνέγραψε μία σειρά από έργα που εξέδωσε από τις προσωπικές της εκδόσεις με την επωνυμία “Stellar House Publishing” (με σημαντικότερα ίσως τα “The Christ Conspiracy” και “Christ in Egypt“), ενώ υπήρξε η διαχειρίστρια των ιστοσελίδων Truth Be Known και Freethoughtnation, στις οποίες κανείς μπορεί να αναγνώσει και να παρακολουθήσει εκατοντάδες σχετικά άρθρα, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα από τις συμμετοχές της σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και χιλιάδες νήματα συζητήσεων εντός της freethought ηλεκτρονικής αγοράς.
Η Acharya υπήρξε μια γυναίκα που ενέπνευσε κυριολεκτικά χιλιάδες ανά τον κόσμο συνανθρώπους μας να ασχοληθούν με τον Μυθικισμό, την ιστορικότητα του Ιησού και τις ομοιότητες των ευαγγελικών εξιστορήσεων του ιδρυτή του Χριστιανισμού με άλλες προχριστιανικές παραδόσεις αρχαίων θεών και θεαινών. Ήταν μια οραματίστρια (το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις θέσεις της ενδεχομένως να την αδικούσε κάποιες φορές), που δεν αρκούνταν μόνο στη διάδοση της γνώσης με βάση τις έρευνες που πραγματοποιούσε, αλλά παράλληλα αναδείκνυε μορφές του παρελθόντος, κυρίως από την εποχή του Διαφωτισμού και του κινήματος των Ελευθερόφρονων (Freethinkers), που σχημάτιζαν μέσα στους αιώνες μία πνευματική αλυσίδα σκέψεων και απόψεων αναφορικά με το Μυθικιστικό ζήτημα. Παράλληλα ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον δημιουργό των ντοκιμαντέρ Zeitgeist (που επηρέασαν εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη), σε ότι αφορά το θρησκειολογικό σκέλος του Zeitgeist I. Επιπρόσθετα συμμετείχε στο πρόσφατο (2012) ντοκιμαντέρ Caesar’s Messiah (δείτε το εδώ με ελληνικούς υπότιτλους και παρακολουθήστε συγκεκριμένα στο σημείο 1:16:46-1:17:38 μία χαρακτηριστική τοποθέτησή της) αναπτύσσοντας τις αστροθεολογικές της απόψεις για την ιστορικότητα του Ιησού.
Oι σχέσεις με την Ελλάδα και οι προσωπικοί δεσμοί
Η Dorothy M. Murdock θαύμαζε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ενώ συνδεόταν με ισχυρούς δεσμούς και με τη σύγχρονη Ελλάδα. Στο Κολέγιο που σπούδασε πήρε ειδίκευση στις Κλασσικές Σπουδές και στον Ελληνικό Πολιτισμό, ενώ ασκήθηκε ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Μαζί της ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή το 2009, όταν και της ζήτησα μια συνέντευξη για το υπό ανάπτυξη εκείνη την εποχή “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού“. Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό της όταν έμαθε πως κάποιος από την αγαπημένη της Ελλάδα ανέπτυσσε ένα τέτοιο project. H συνολική έκταση της συνέντευξης που μου παραχώρησε και που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο, έφτασε τις 14 σελίδες και αφορούσε την αστροθεολογική κατεύθυνση του Μυθικισμού αλλά και τις ομοιότητες του Ιησού με θεούς όπως ο Ώρος, ο Κρίσνα και ο Βούδας.
Επιπρόσθετα, η Acharya ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε στο εξωτερικό την πρώτη εν Ελλάδι παρουσίαση αποκλειστικά στοχευμένη στο Μυθικιστικό ζήτημα, που πραγματοποιήσαμε με τον καλό φίλο και συνεργάτη Τάσο Χαλιό στις 23 Ιανουαρίου του 2010 στην Αθήνα. Μάλιστα η ανάρτηση του σχετικού άρθρου στο freethoughtnation ήταν και η αφορμή της γνωριμίας μου με τον καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη (ερευνητή των Ηλιακών Μύθων), ο οποίος λίγο καιρό αργότερα αποδέχτηκε την πρότασή μου για τον προλογισμό του υπό έκδοση βιβλίου μου.
Με την Acharya βρισκόμασταν έκτοτε σε συχνή διαδικτυακή επικοινωνία, ανταλάσσοντας πληροφορίες για τις έρευνές μας, αλλά και απόψεις για τα τεκταινόμενα στην ολοένα και πιο διογκούμενη παγκόσμια Μυθικιστική σκηνή.
Επιλογικά
Το άστρο της D.M Murdock έσβησε στις 25 Δεκεμβρίου του 2015, μία ημέρα που, κάθε χρόνο, ο επί 3 ημέρες “νεκρός” -από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο- στο ουράνιο στερέωμα Ήλιος, γεννιέται και ξεκινά και πάλι το ταξίδι του φωτίζοντας τον πλανήτη (σε φυσικό επίπεδο) και την ψυχική διάθεση των ανθρώπων (σε συμβολικό). Μια ημερομηνία, η 25η Δεκεμβρίου, η οποία βρισκόταν εδώ και δεκαετίες στον πυρήνα των ερευνών της, στην προσπάθειά της να καταδείξει τη φυσική προέλευση των ανά τον κόσμο θρησκειών. Παρ’ όλα αυτά το έργο της θα συνεχίσει να εμπνέει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδίδοντας τα Μυθικιστικά μηνύματα για μία καλύτερη και ειρηνικότερη μελλοντική κοινωνία. Η σελίδα του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook έχει ήδη κατακλυστεί από εκατοντάδες μηνύματα αναγνωστών της.
Με αφορμή την επερχόμενη διοργάνωση του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό, τον Μάιο του 2016, οι Έλληνες Μυθικιστές σκοπεύουν να τιμήσουν τη μνήμη της και θα προβούν σύντομα σε σχετική ανακοίνωση.
Μηνάς Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος
εκ μέρους της ομάδας των Ελλήνων Μυθικιστών – 26/12/2015