Εντός του Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν δύο νέα και αξιόλογα ξενόγλωσσα βιβλία για τον Μυθικισμό, τα οποία παρουσιάζουμε στον παρόν άρθρο επικαιρότητας. Να σημειώσουμε πώς είναι αδύνατο να κάνουμε αναφορά σε όλους τους σχετικούς τίτλους που εκδίδονται στο εξωτερικό ετησίως (είναι κυριολεκτικά δεκάδες) και αρκούμαστε σε αυτούς που θεωρούμε ότι πραγματικά αξίζουν της προσοχής σας.
1. Jesus did not exist: A debate among atheists
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου και συγγραφέας του είναι ο νεαρός σε ηλικία και Δρ. Θρησκειολογίας, Raphael Lataster από την Αυστραλία. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου έργου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για την αναλυτική παρουσίαση των θέσεων τεσσάρων άθεων ακαδημαϊκών που στέκονται ανά ζεύγη υπέρ και κατά της ιστορικότητας του Ιησού. Με το μέρος των Μυθικιστών βρίσκονται οι Raphael Lataster και Richard Carrier (αμφότεροι μας “συστήθηκαν” μέσα από τις συνεντεύξεις τους στο “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού” -εκδ. Δαιδάλεος), ενώ την ιστορικότητα του Ιησού στηρίζουν οι Bart Ehrman και Maurice Casey.
Περισσότερα για το “Jesus did not exist” (που κυκλοφορεί και σε ebook) εδώ.
2. NazarethGate
Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη (2014) είχαμε προαναγγείλει την έκδοσή του. Έναν χρόνο αργότερα (συγκεκριμένα στις 25/11/15), το “NazarethGate” του αξιόλογου Αμερικάνου ερευνητή Rene Salm είναι διαθέσιμο μέσω του Amazon. Στο νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας συνεχίζει από εκεί που τελείωσε το 2008, όταν και παρουσίασε το ανατρεπτικό “The Myth of Nazareth”, στο οποίο αποδείκνυε ότι κατά την υποτιθέμενη περίοδο ζωής και δράσης του Ιησού και της οικογένειάς του, η πόλη της Ναζαρέτ ήταν ανύπαρκτη. Στο “NazarethGate”, o Salm εξετάζει όλες τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη της Ναζαρέτ, διαχωρίζοντας την ιστορία από τον μύθο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με την περιοχή (θρησκευτικός τουρισμός κ.α).
Περισσότερα για το NazarethGate εδώ.