Μέγα debate για την ιστορικότητα του Ιησού το Φθινόπωρο

debate

 

Ενώ στην Ελλάδα οι χριστιανοί απολογητές επιχειρούν ανεπιτυχώς να “υποβαθμίσουν” τη σοβαρότητα των συζητήσεων γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού και τον Μυθικισμό που έχουν ανοίξει εντός της κοινωνίας (την ίδια στιγμή που για προφανείς λόγους διεξάγονται κλειστού τύπου… σεμινάρια, έστω κι αν αυτά σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν τις σύγχρονες εξελίξεις στο ερευνητικό αυτό πεδίο), στο εξωτερικό συνεχίζεται η ακατάπαυστη έκδοση νέων βιβλίων, καθώς επίσης και η οργάνωση ειδικών ημερίδων και debates επί του θέματος.

Η τελευταία -εντυπωσιακή από κάθε άποψη- είδηση μας έρχεται από τις ΗΠΑ. Στις 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε μέσω της πασίγνωστης πλατφόρμας συγκέντρωσης κεφαλαίων, Kickstarter,  η καμπάνια για ένα σημαντικότατο debate που αναμένεται να λάβει χώρα το προσεχές Φθινόπωρο, με θέμα τη διαμάχη για την ιστορικότητα του Ιησού. Σε αυτή την… πολιτισμένη λογομαχία (με παράθεση εκατέρωθεν επιχειρημάτων) δεν θα συμμετέχει, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, ένας χριστιανός απολογητής.

Αντίθετα, οι δύο “μονομάχοι” ακαδημαϊκοί, εξειδικευμένοι στη θεολογία και την ιστορία του πρωτοχριστιανικού κόσμου, ανήκουν, κατά μια έννοια, στο ίδιο στρατόπεδο, έχοντας στο βιογραφικό τους αρκετά συγγράμματα θρησκευτικής κριτικής και πολλές απόψεις να τους ενώνουν. Εκεί που δεν συμφωνούν, είναι στο ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού και της αξιοπιστίας των Μυθικιστικών θέσεων.

Από τη μία πλευρά, ο καθηγητής Bart Ehrman, γνωστός στο ελληνικό κοινό για μια σειρά από βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ενάλιος και Modern Times, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μία ξεκάθαρη θέση υπέρ της ιστορικότητας του Ιησού, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του βιβλίου του “Did Jesus Exist?“. Το εν λόγω πόνημα, μάλιστα, προκάλεσε τη μαζική αντίδραση αρκετών αξιόλογων εκπροσώπων του Μυθικισμού (Richard Carrier, D.M Murdock, Earl Doherty, Rene Salm, David Fitzgerald, Frank Zindler και Robert Price), που απάντησαν λίγους μήνες αργότερα με το “Bart Ehrman and the quest of the historical Jesus of Nazareth: An evaluation of Ehrman’s Did Jesus Exist?“.

Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, θα βρεθεί ένα από τα “βαριά χαρτιά” του σύγχρονου Μυθικιστικού κινήματος, ο καθηγητής Robert Price, γνωστός στο εξωτερικό για μία σειρά από βιβλία υπέρ της Μυθικιστικής υπόθεσης που έχει κυκλοφορήσει, καθώς επίσης και για τη δραστηριότητά του ως παραγωγός της δημοφιλούς ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Bible Geek“. Το ελληνικό κοινό έχει έρθει σε επαφή με τις απόψεις του Price μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Παπαγεωργίου, “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού” (εκδ. Δαιδάλεος).

Η καμπάνια στο Kickstarter θα τρέξει για έναν μήνα και θα απαιτηθεί η κάλυψη ενός ποσού κοντά στα 13.000 δολάρια (περίπου 11.500 ευρώ), χρήματα που φαντάζουν αστρονομικά για τα ελληνικά δεδομένα στις μέρες μας. Ως Έλληνες Μυθικιστές ευελπιστούμε το project να στεφθεί από επιτυχία και να παρακολουθήσουμε σε λίγους μήνες στο youtube αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ δύο κορυφαίων μελετητών των πρωτοχριστιανικών αιώνων.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της καμπάνιας και στο youtube

Έλληνες Μυθικιστές, 16 Ιουνίου 2015

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + 6 =