Έναν απολαυστικό διάλογο, που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, προσέφεραν στα Μέσα Ενημέρωσης ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Ιερουσαλήμ.
Σε μία… «μνημειώδη» (όπως χαρακτηρίστηκε) διαφωνία, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τις απόψεις τους αναφορικά με τη… διάλεκτο που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς!
«Ο Ιησούς ζούσε εδώ, σ’ αυτή τη γη. Μιλούσε Εβραϊκά», είπε ο Νετανιάχου, για να πάρει την απάντηση του Φραγκίσκου: «Μιλούσε Αραμαϊκά». «Μιλούσε αραμαϊκά αλλά ήξερε και εβραϊκά», ανταπάντησε ο ετοιμόλογος Νετανιάχου.
Τη λύση στους “πολύπλοκους” αυτούς προβληματισμούς ήρθε να δώσει ένα εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο καθηγητής Γλωσσολογίας της Οξφόρδης, Σεμπάστιαν Μπροκ, που ερωτώμενος σχετικά, τοποθετήκε ως εξής (τα bold δικά μας): «Και οι δύο έχουν δίκιο. Η μητρική γλώσσα του Χριστού ήταν τα αραμαϊκά. Αλλά σίγουρα γνώριζε και εβραϊκά, αφού υπάρχουν πολλά κείμενα γραμμένα στα εβραϊκά από την εποχή που έζησε ο Ιησούς».
Το σχόλιο των Ελλήνων Μυθικιστών
Για τους Έλληνες Μυθικιστές, αλλά και για κάθε σοβαρά σκεπτόμενο ερευνητή της ιστορίας και της θρησκειολογίας, η συγκεκριμένη διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών είναι το λιγότερο ανεδαφική. Κι αυτό γιατί όταν το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού (με την έλλειψη σχετικών πηγών, την απουσία κειμένων της ίδιας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού και την ανυπαρξία άλλων αποδεικτικών στοιχείων της δράσης του κατά το πρώτο μισό του 1ου μ.α.χ.χ αιώνα στην Ιουδαία) παραμένει ανοικτό, είναι τουλάχιστον αστείο να ασχολούμαστε με το ζήτημα της διαλέκτου που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνήσει (πόσω μάλλον όταν αυτός ο προβληματισμός εκφράζεται δημόσια ανάμεσα σε έναν Πάπα και σε έναν πρωθυπουργό κράτους)!
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό –και ειρωνία ίσως- προκαλεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ακαδημαϊκής κοινότητας επί του θέματος. Ο γλωσσολόγος κ. Μπροκ έδωσε την… πρέπουσα –για ανάλογες περιπτώσεις- μέση λύση, χρησιμοποιώντας το εκπληκτικό επιχείρημα πως ο Ιησούς θα πρέπει να γνώριζε και την εβραϊκή γλώσσα εξαιτίας των πολλών κειμένων του 1ου μ.α.χ.χ αιώνα που έχουν βρεθεί στη Γαλιλαία γραμμένα στα εβραϊκά! Αν αυτό δεν είναι επιστημονική ανάλυση και επιχειρηματολογία, τι άλλο είναι;
Έλληνες Μυθικιστές, 28/5/2014