Το ελληνικό κοινό ήρθε σε επαφή μαζί του πριν μερικούς μήνες, μέσα από την πολυσέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μηνά Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας του τελευταίου που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού” (εκδ. Δαιδάλεος). Ο λόγος για τον αμερικανό ερευνητή Daniel Unterbrink, συγγραφέα των “Judas the Galilean” και “The Three Messiahs”, που εδώ και αρκετά χρόνια εξετάζει τα διαθέσιμα στοιχεία γύρω από τον Ιουδαίο επαναστάση Ιούδα τον Γαλιλαίο (ιστορικό πρόσωπο που πρωτοστάτησε δεδομένα σε μια εξέγερση ενάντια στους Ρωμαίους το 6 μ.α.χ.χ), υποστηρίζοντας ότι αποτέλεσε τον ιστορικό Ιησού των μετέπειτα χριστιανών.
Ο Unterbrink, που ανήκει στην κατηγορία των Ημι-Μυθικιστών (semi-mythicists), υποστηρίζει δηλαδή ότι υπάρχει μία ιστορική φιγούρα γύρω από την οποία αναπτύχθηκε ο μύθος του Ιησού, ανακοίνωσε πρόσφατα την έκδοση του τρίτου του συγγραφικού έργου με τίτλο “Judas of Nazareth: How the Greatest Teacher of First-Century Israel Was Replaced by a Literary Creation“. Το βιβλίο του Unterbrink, που προλογίζεται από τον καθηγητή Ανθρωπιστικών και Θρησκειολογικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο York του Τορόντο, Barrie Wilson, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Inner Traditions και θα προτείνει μία σειρά από θέσεις όπως:
– Τον τρόπο με τον οποίο η φιγούρα του Ιησού αποτέλεσε μια μίξη της επαναστατικής δράσης του Ιούδα του Γαλιλαίου και του πνευματικού θεανθρώπου του Παύλου
– Την σύνδεση των εξιστορήσεων της Καινής Διαθήκης με πραγματικά ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται στην ιστορία του Ιώσηπου. Τα δεδομένα αυτά μετατοπίζουν τη ζωή του “πραγματικού” Ιησού τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω.
– Τα ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης βασίστηκαν πάνω στη μυθική θεολογία του Παύλου για τον Χριστό, και γράφτηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να προμοτάρουν τον χριστιανισμό του Παύλου και να υπηρετήσουν τις ανάγκες των νεοσύστατων πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων που αποτελούνταν από πρώην Εθνικούς.