Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών

to provlima tis istorikotitas tou Ihsou

Κυκλοφορεί από τις αρχές Ιουνίου του 2013 (Β’ έκδοση τον Αύγουστο του 2013, Γ’ και επαυξημένη έκδοση τον Μάρτιο του 2014) το πρώτο ελληνικό βιβλίο εστιασμένο αποκλειστικά στο Μυθικιστικό ζήτημα. Πρόκειται για “Το Πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών” (εκδ. Δαιδάλεος) από τον δημοσιογράφο Μηνά Παπαγεωργίου.

Διαθεσιμότητα: Πέρα από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου Δαιδάλεος, το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία:

Στην Αθήνα: Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας), Ιανός (Σταδίου 24), Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Public (Κατάστημα Συντάγματος και Mall (Μαρούσι)), Ευριπίδης (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι & Κηφισίας 310, Κηφισιά) και Books Plus (Πανεπιστημίου 37).

Στην Θεσσαλονίκη: Ιανός (Αριστοτέλους 7), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), Ψαράς (Φιλικής Εταιρείας 39)

Στην Πάτρα: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33), Lexis (Κανακάρη 155-157)

Στην Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Μαυρομάτης

Από το κείμενο του οπισθοφύλλου:

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Χριστιανισμού είναι η πίστη στον Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο που γεννήθηκε σε συγκεκριμένη εποχή και τόπο, πραγματοποίησε απτά θαύματα, μαρτύρησε στο σταυρό και στη συνέχεια αναστήθηκε έτσι ακριβώς όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για όλα τα προηγούμενα; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή για έναν ακόμα μύθο;
Το ερώτημα αυτό εξετάζει ο Μυθικισμός, ένα ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει ότι πολλοί θεοί της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία και σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, οι γεωλογικές μεταβολές κ.ά.
Οι πρώτοι Μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού στα τέλη του 18ου αιώνα. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιπλέον στοιχεία από ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, θεολόγους και ανεξάρτητους ερευνητές, που ρίχνουν περισσότερο φως στο μυστήριο της ζωής του Ιησού.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται οι απόψεις αρκετών σύγχρονων εκπροσώπων του Μυθικισμού που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους. Η δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Παπαγεωργίου αποτελείται από δεκαεννιά συνεντεύξεις μελετητών και πανεπιστημιακών που απαντούν με εμπεριστατωμένα στοιχεία και σοβαρά επιχειρήματα στο ερώτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;

Στην έρευνα αυτή, συμμετέχουν με αποκλειστικές συνεντεύξεις οι: Δρ. Robert Price (θεολόγος), Δρ. Richard Carrier (ιστορικός) Δρ. Maria Dzielska (ιστορικός), Δρ. Gerd Ludemann (θεολόγος), Δρ. Gunnar Samuelsson (θεολόγος), Δρ. Lena Einhorn (βιολόγος και ιστορική ερευνήτρια), Δρ. Payam Nabarz (συγγραφέας και αναβιωτής του ναού του Μίθρα), Raphael Lataster (θρησκειολόγος) Earl Doherty (ιστορικός), D.M. Murdock / Acharya S (συγγραφέας και ερευνητής συγκριτικής μυθολογίας), Kenneth Humphreys (συγγραφέας και ερευνητής), Joseph Atwill (συγγραφέας και ερευνητής), Neil Godfrey (συντονιστής του Μυθικιστικού blog Vridar), Fritz Heede (σκηνοθέτης), Fransesco Carotta (γλωσσολόγος και ερευνητής), Daniel Unterbrink (συγγραφέας και ερευνητής), Ιωάννης Μπουσίου (ερευνητής και τελετάρχης των «Κήπων του Αδώνιδος»), Χρήστος Μόρφος (συγγραφέας και ερευνητής), και Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος και συγγραφέας).

to provlima tis istorikotitas tou Ihsou

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =