Ιησούς και Μύθος: Πρακτικά 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό

μυθος

Από τον Μάιο του 2016, κυκλοφορούν σε μορφή τόμου τα πρακτικά του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στις 22 του ίδιου μήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Διαθεσιμότητα: Πέρα από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου Δαιδάλεος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία:

Στην Αθήνα: Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας), Ιανός (Σταδίου 24), Πρωτοπορία (Γραβιάς 3-5), Public (Κατάστημα Συντάγματος και Mall (Μαρούσι)), Books Plus (Πανεπιστημίου 37),  Ευριπίδης (καταστήματα Χαλανδρίου και Κηφισιάς)

Στην Θεσσαλονίκη: Ιανός (Αριστοτέλους 7), Πρωτοπορία (Λ. Νίκης 3), Ψαράς (Φιλικής Εταιρείας 39)

Στην Πάτρα: Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31-33)

Από το κείμενο του οπισθοφύλλου:

Ακαδηµαϊκοί και ανεξάρτητοι ερευνητές από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, παρουσίασαν στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισµό (που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 2016), νέες θέσεις και απόψεις για την επιστηµονική έρευνα που αφορά την ιστορική βάση ποικίλων θρησκευτικών δοξασιών και προσωπικοτήτων.

Στις εισηγήσεις τους προσεγγίστηκαν ζητήµατα όπως τα εξής: η σχέση του Ιησού µε προχριστιανικές ηλιακές λατρείες, η Μυθικιστική διερεύνηση εικονογραφικών τύπων, δογµάτων και εθίµων όπως είναι η βρεφοκρατούσα Μαρία, η µετάσταση της Παναγίας και τα Αναστενάρια, η σηµασία της µυθικής σκέψης και οι προεκτάσεις της αρχαίας ελληνικής κοσµοθέασης στο Χριστιανισµό, οι απαρχές της προβληµατικής γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού, η περίπτωση δικαστικής δίωξης ενός Έλληνα Μυθικιστή στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, αλλά και οι σύγχρονες διεθνείς τάσεις του Μυθικιστικού ρεύµατος.

Οι πρωτότυπες αυτές οµιλίες παρουσιάζονται στον παρόντα τόµο ολοκληρωµένες, µε επιπλέον πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες.

Συµµετέχουν µε τις εργασίες τους οι: Ραδάµανθυς Αναστασάκης (Ιδρυτής του κέντρου Φιλοσοφίας “Ιδεοθέατρον”), Ευρυνόµη Γαβρά (Νοµικός-υπ. Δρ. Φιλοσοφίας), Γιώργος Γκουσγκούνης (ερευνητής), Στράτος Θεοδοσίου (καθηγητής παν/µίου Αθηνών), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος-συγγραφέας), Γιώργος Λεκάκης (δηµοσιογράφος-λαογράφος), Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος-συγγραφέας), Ιωάννης-Παρµενίδης Μπουσίου (πολιτισµολόγος), Στέφανος Παϊπέτης (οµ. Καθηγητής Παν/µίου Πατρών), Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος (πολιτισµολόγος), Μηνάς Παπαγεωργίου (δηµοσιογράφος-συγγραφέας), Kenneth Humphreys (ιστορικός-συγγραφέας).

Share This Post On

3 Comments

  1. Απλά “εξαίρετο”!!!

    Post a Reply
  2. Μοναδικό βιβλίο

    Post a Reply
  3. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − twelve =