Ο Μυθικισμός απέναντι στη θρησκευτική μισαλλοδοξία

ΑΡΚΑΣ

 

Τον Ιανουάριο του 2015 οι Έλληνες Μυθικιστές εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τον αποτροπιασμό τους για τις δολοφονίες των εργαζομένων της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, ένα συμβάν που είχε σαν στόχο να πλήξει την ελευθερία της έκφρασης στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Έντεκα μήνες μετά, η πατρίδα του Διαφωτισμού δέχτηκε πριν από μερικές ώρες ένα ακόμη, βαρύτερο αυτή τη φορά, πλήγμα, με τις μαζικές δολοφονίες δεκάδων Γάλλων πολιτών από ακραίους Ισλαμιστές που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φώναζαν “Ο Θεός είναι μεγάλος” την ώρα που πυροβολούσαν τα ανυπεράσπιστα θύματά τους. Δίχως αμφιβολία, το γεγονός αυτό έρχεται να αποτελέσει μία ακόμα πληγή για τον Δυτικό Κόσμο, που μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 νοιώθει και πάλι τα συναισθήματα του φόβου και του τρόμου στο κατώφλι του. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι και οι Δυτικοί, έχουν προηγουμένως φροντίσει να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια, μέσω της χρηματοδότησης και γιγάντωσης παράνομων οργανώσεων που ως στόχο είχαν να πλήξουν κοσμικά κράτη της Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον, τα χέρια που όπλισαν στρέφονται εναντίον τους με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Από τη μεριά του, ο Μυθικισμός δεν αποτελεί θρησκευτικό κίνημα, πολιτική οργάνωση, ούτε καν κάποια οργανωμένη συλλογικότητα. Παρ΄όλα αυτά, οι ομάδες και οι μεμονωμένοι ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, συμφωνούμε ότι  “η εγκαθίδρυση των δογμάτων και η διεκδίκηση της “μοναδικής αλήθειας”, που χαρακτηρίζουν τη φύση των μονοθεϊστικών θρησκειών εδώ και αρκετούς αιώνες, αιματοκυλώντας συχνά πυκνά την ανθρωπότητα, περνά κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσα από την τυφλή πίστη στη δράση προσωπικοτήτων, που κατά τα φαινόμενα ουδέποτε υπήρξαν ως ιστορικά πρόσωπα”.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, η ενασχόληση με τον Μυθικισμό και η διάδοση των μηνυμάτων που αυτός φέρει, δεν αποτελεί απλά ένα ερευνητικό πεδίο που προάγει την επιστημονική έρευνα, αλλά μία προσέγγιση που θα μπορούσε να δώσει μία άλλη προοπτική στην πορεία των επί γης θρησκειών (κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ή μη στο υπερβατικό), εξαλείφοντας τη βία και το φανατισμό μεταξύ των πιστών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου ο μαύρος Μεσαίωνας δείχνει να ξαναχτυπά την πόρτα του πλανήτη μας και όλοι αναζητούν τα γενεσιουργά αίτια της κατάστασης αυτής αποκλειστικά και μόνον στο πεδίο της πολιτικής.

Τους θερμούς μας χαιρετισμούς και υποστήριξη στους συναδέλφους μας από τον Kύκλο του Ερνέστου Ρενάν στο Παρίσι.

Έλληνες Μυθικιστές, 14/11/2015

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =