About

Ο ορισμός

Ο Μυθικισμός αποτελεί ένα εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα ρεύμα ιδεών που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Με λίγα λόγια, εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και μέσα από τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιστημονικών εργαλείων και θεματικών πεδίων (ιστορία, αρχαιολογία, συγκριτική μυθολογία, εθνολογία κ.α) επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Μυθικιστικού ρεύματος έριξαν εξ’ αρχής το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών τους στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, την αμφισβήτηση δηλαδή της ιστορικής παρουσίας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού επί της γης και τα κοινά αρχετυπικά στοιχεία που παρουσιάζει στις ευαγγελικές εξιστορήσεις με μια σειρά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες από τις παραδόσεις της Μεσογειακής λεκάνης (και όχι μόνο).

Το ίδιο το ρεύμα του Μυθικισμού αποτελείται από διάφορες σχολές που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων.

“Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι πολλοί Θεοί, Θεές και άλλοι ήρωες και θρυλικές φιγούρες οι οποίοι και συνδέονταν με εκπληκτικές και υπερφυσικές ικανότητες, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες. Οι Μυθικιστές υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετές από αυτές τις φιγούρες αντιπροσώπευαν ή συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους αστερισμούς κτλ., οπτική που αντανακλάται στους όρους «αστρομυθολογία» ή «αστροθεολογία». Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της θέσης των Μυθικιστών, μπορούμε να αναφέρουμε πως διάφοροι βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Σατανάς, ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαυϊδ, ο Σολομώντας και ο Ιησούς Χριστός, μαζί με άλλες οντότητες, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων, των Ινδών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο ως μύθοι, παρά ως ιστορικά πρόσωπα.”

(Μία αστροθεολογική προσέγγιση από την D.M Murdock)

Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ουδέποτε υπήρξε. Υπάρχει μια σχολή του που υποστηρίζει ότι η φιγούρα του εφευρέθηκε και πως κανένα φυσικό πρόσωπο δεν βρίσκεται πίσω από την ίδρυση του Χριστιανισμού. Υπάρχει και ένα άλλο ρεύμα σκέψης του Μυθικισμού που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ιστορικού προσώπου-προφήτη του Χριστιανισμού, κάποιου αγνώστων στοιχείων σήμερα διδασκάλου που δεν έχει καμία σχέση με τις εξιστορήσεις των ευαγγελίων και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδρυτή της νέας θρησκείας (ο Salm ονομάζει τους τελευταίους Ημιμυθικιστές). 

(Μια περισσότερο γενική θεώρηση του όρου από τον Rene Salm)

Οι Έλληνες Μυθικιστές

Τον Νοέμβριο του 2013 μια ομάδα Ελλήνων ανεξάρτητων ερευνητών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από την ιστοσελίδα mythikismos.gr, κάνοντας μια απόπειρα να προσφέρουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του θεματικού πεδίου που ονομάζεται Μυθικισμός.

Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται τακτικά με μελέτες, άρθρα επικαιρότητας, βιβλιοπροτάσεις, αλλά και όλες τις εξελίξεις αναφορικά με αυτά τα ζητήματα από το εξωτερικό. Στόχος μας να προσφέρουμε στον Έλληνα χρήστη του διαδικτύου έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Μυθικιστικό ρεύμα σήμερα.

Στο mythikismos.gr συμμετέχουν οι (ανανεώνεται συνεχώς):

Γιώργος Αδαμόπουλος, ερευνητής-συγγραφέας

Δημήτρης Αργασταράς, ερευνητής-συγγραφέας

Γιώργος Γκουσγκούνης, ερευνητής-συγγραφέας

Γιώργος Ιωαννίδης, ψυχολόγος-συγγραφέας

Τάσος Καρανίκας, ερευνητής

Θεανώ Καρούτα, δημοσιογράφος

Δαμιανός Λαμπιδονίτης, δημοσιογράφος-ερευνητής

Αποστόλης Λυμπερίδης, ερευνητής-συγγραφέας

Χαρίτα Μήνη, φιλόλογος-συγγραφέας

Χρήστος Μόρφος, ερευνητής-συγγραφέας

Ιωάννης-Παρμενίδης Μπουσίου, πολιτισμολόγος

Στέφανος Παϊπέτης, ομ. καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών

Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος, πολιτισμολόγος

Μηνάς Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης, οικονομολόγος-αρθρογράφος

Άρης Σείριος (ψευδώνυμο), θεολόγος-ερευνητής

Στέλιος Φραγκόπουλος, Δρ. Μηχανικός-ομ. καθηγητής

Evan T. (από το blog http://onthewaytoithaca.wordpress.com)

Φιλίστωρ, ιστορικός