Το TOP 10 της μεταπολιτευτικής χριστιανικής λογοκρισίας στην Ελλάδα

sign-3--forbidden-access_2200982

 

Η Ελλάδα αποτελεί εν έτει 2014 την τελευταία θεοκρατία της Ευρώπης. Η παραπάνω παραδοχή δεν επιδέχεται περαιτέρω αναλύσεων ή παράθεσης αναλυτικών στοιχείων για τον οποιονδήποτε έχει επαφή με την κοινωνική και πολιτική ζωή στη χώρα μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και εξής.

Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του 27χρονου Φίλιππου Λοΐζου (κατασκευαστή της σελίδας «Γέρων Παστίτσιος» στο facebook) σε 10μηνη φυλάκιση «για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση» από το Α’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα κείμενο παρουσιάζοντας στους επισκέπτες μας το Top 10 της χριστιανικής λογοκρισίας των ιδεών τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Το θέμα αυτό μπορεί να μην έχει σχέση με τον Μυθικισμό και τις προεκτάσεις του, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πώς αποτελεί ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα. Σχετίζεται επίσης άμεσα με το διαρκές και διαχρονικό αίτημα όλων των προοδευτικών ανθρώπων στη χώρα μας για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ένα αίτημα που, περιέργως, διαγράφεται από τη μνήμη και τα προγράμματα όλων ανεξαιρέτως των κομματικών σχηματισμών του Κοινοβουλίου αμέσως μετά το πέρας της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης.

 

(Σημείωση: Οι 10 περιπτώσεις «ιερής λογοκρισίας» που ακολουθούν σαφέστατα και δεν είναι οι μοναδικές, παρ’ όλα αυτά είναι ενδεικτικές μιας χρόνιας παρέμβασης του ορθόδοξου ιερατείου στα γράμματα και τον πολιτισμό του νεοελληνικού κράτους).  

 

 Το TOP 10 της μεταπολιτευτικής χριστιανικής λογοκρισίας στην Ελλάδα

 

10) Ο “Άγιος” Πρεβέζης και ο Κολλάτος

Το 1979 η εφημερίδα «Απογευματινή» αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο… μεγατόνων, δημοσιεύοντας φωτογραφία του μητροπολίτη Πρεβέζης, Στυλιανού, με μία γυμνή γυναίκα, γεγονός που αναστατώνει το πανελλήνιο. Ο τότε υπουργός Παιδείας της Ν.Δ,  Ιωάννης Βαρβιτσίωτης, στέλνει το υλικό της υπόθεσης στην ιερά σύνοδο, που αποφασίζει να θέσει σε αργία τον Στυλιανό.

Έναν χρόνο αργότερα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Ο Άγιος Πρεβέζης» που σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία, ενώ το 1981 το σενάριο μεταφέρεται και στον κινηματογράφο. Ωστόσο ο Κολλάτος δεν ανέβασε ανεμπόδιστα την παράστασή του αφού υπέστη διώξεις από την εκκλησία οδηγούμενος στα δικαστήρια.

Πάντως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σημειώνει σε ρεπορτάζ εκείνης της εποχής (30/12/1980): «Η υπόθεση θα μπορούσε ν’αποτελέσει μια ακόμη δοκιμασία των θεσμών μιας δημοκρατικής πολιτείας, αλλά η ανέλπιστη εμπορική επιτυχία του έργου σε σχέση με την ποιότητά του (όπως τουλάχιστον την προσδιόρισαν οι ειδικοί) και το γεγονός ότι η πολυήμερη δίκη διακόπτοταν για να μη χάσουν οι ηθοποιοί την παράσταση, αναιρούν κάθε επιχείρημα περί “λογοκρισίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

 

9) Η δίκη της θρησκευτικής κριτικής 

Το 1980 ο συγγραφέας Θωμάς Μάρας καταδικάζεται σε 10μηνη φυλάκιση με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου του «Οι Αντιφάσεις της Καινής Διαθήκης», στο οποίο και σημείωνε τις εκατοντάδες διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στα κείμενα των χριστιανικών ευαγγελίων.

 

8) Ο τελευταίος κινηματογραφικός… Πειρασμός

Το 1988 το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο τελευταίος πειρασμός» μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στο «χριστεπώνυμο» πλήθος αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους της χώρας μας. Με επίσημη επιστολή του προς την Πολιτεία, ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ζητά τον Αύγουστο εκείνου του έτους την απαγόρευση της ταινίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύομεν, ότι η ενδεχόμενη προβολή της ως άνω ταινίας και στην Ελλάδα θα προσκρούσει ευθέως στη θρησκευτική ομοιογενή ευαισθησία του Λαού μας (και δη όχι μόνο των ορθοδόξων αλλά και των περισσοτέρων ετεροδόξων χριστιανών που κατοικούν εδώ), διότι η ταινία επιχειρεί τη φρικιαστικότερη χυδαιοποίηση του Προσώπου του ιδίου του ιδρυτού της χριστιανικής θρησκείας, γεγονός που δεν έχει το όμοιό του ως προς τον “σχολιασμό” οποιουδήποτε άλλου θρησκευτικού διδασκάλου».

Τα επεισόδια που εκδηλώνονται εκτός αλλά και εντός κινηματογραφικών αιθουσών είναι αμέτρητα και το Μονομελές Πρωτοδικίο αποφασίζει τελικώς να την θέσει εκτός κυκλοφορίας. Στο μεταξύ είχε προλάβει να κόψει περί τα 160.000 εισιτήρια…

 

7) Καύση βιβλίων στο Millenium

Τον Ιανουάριο του 2000 η Ελλάδα υποδέχεται τη νέα χιλιετία με τον… κατάλληλο τρόπο. Πλήθος «πιστών» συγκεντρώνεται έξω από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη με άγριες διαθέσεις. Αιτία η παρουσίαση του βιβλίου του  Μίμη Ανδρουλάκη, «Μ εις την Ν» (εκδόσεις Καστανιώτη), που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από εκκλησιαστικούς παράγοντες κατά το προηγούμενο διάστημα. Το κοινό της εκδήλωσης και ο συγγραφέας αποδοκιμάζονται, ενώ διάφορα αντικείμενα εκτοξεύονται προς τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Highlight της βραδιάς το κάψιμο σελίδων του βιβλίου από το φανατισμένο πλήθος, με τον τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (και μετέπειτα νομάρχη), Παναγιώτη Ψωμιάδη, να στέκεται περήφανος δίπλα στην εστία της φωτιάς.

 

6) Η ύπαιθρος και ο Αριστοφάνης

Τον Ιούλιο του 2004, ο μητροπολίτης Σερρών, σε συνεργασία με τον δήμαρχο της πόλης Γ. Μωυσιάδη, επιτυγχάνουν την ακύρωση θεατρικών παραστάσεων του Αριστοφάνη από τον θίασο του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου. Οι παραστάσεις ήταν προγραμματισμένες να λάβουν χώρα σε υπαίθριο θέατρο που βρίσκεται πλησίον βυζαντινής εκκλησίας του αγ. Νικολάου. Την πλήρη του στήριξη στην όλη εξέλιξη είχε εκφράσει και ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θα βάλουμε τον Αριστοφάνη μέσα στην Εκκλησία. Μπορεί να πάει να δει κανείς τα έργα του στο θέατρο». Από τη μεριά του ο Λάκης Λαζόπουλος σημείωνε, ανάμεσα στα άλλα, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε: «Ο αρχιεπίσκοπος με τις δηλώσεις του ανοίγει διάπλατα πόρτα στο σκοταδισμό στον 21ο αιώνα και απέναντί του οι άνθρωποι του πολιτισμού θα σταθούν δυναμικά. Οι πόρτες του μαύρου παρελθόντος έκλεισαν».

 

5) Το κόψιμο της ταινίας του Γαβρά στο Μουσείο Ακρόπολης

Το καλοκαίρι του 2009 ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, αλλά και ο τότε υπουργός πολιτισμού (και νυν πρωθυπουργός) Αντώνης Σαμαράς, μπαίνουν στο στόχαστρο της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης. Αιτία η απόφασή τους να περικόψουν σκηνές από την ταινία του διεθνούς φήμη σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, που προβάλλονταν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης και που παρουσίαζαν χριστιανούς μοναχούς να καταστρέφουν κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες τμήματα του Παρθενώνα. Η απόφασή τους αυτή, βέβαια, πάρθηκε ύστερα από έντονες πιέσεις που δέχτηκαν από εκκλησιαστικούς παράγοντες σε ανώτατο επίπεδο.

Το γεγονός προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή, ενώ στις 2 Αυγούστου ομάδες πολιτών διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο μοιράζοντας εκατοντάδες φυλλάδια σε τουρίστες και περαστικούς, καταγγέλοντας το εν Ελλάδι θεοκρατικό καθεστώς. Κάτω από το βάρος των πιέσεων, οι υπεύθυνοι του μουσείου αναγκάζονται να πάρουν πίσω την αρχική τους απόφαση.

 

4) Εκκλησία και Χρυσή Αυγή

Στις 4 Οκτωβρίου του 2012, δεκάδες μέλη χριστιανικών και ακροδεξιών οργανώσεων συγκεντρώνονται έξω από το θέατρο «Χυτήριο», επιτυγχάνοντας την ακύρωση της παράστασης Corpus Christi. Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, η ιερά σύνοδος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την οριστική διακοπή της παράστασης «για προσβολή και βλασφημία στα θεία».

Την ίδια περίοδο, ο Πειραίως Σεραφείμ σε συνεργασία με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υπογράφουν από κοινού μήνυση εναντίον των συντελεστών της θεατρικής παράστασης.

 

3) Ο Μυθικισμός διώκεται

Στις 17 Ιουνίου του 2013 ακυρώνεται η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μηνά Παπαγεωργίου με τίτλο «Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών» (εκδ. Δαιδάλεος), που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο υπεύθυνος πολιτισμού του δήμου τον ενημέρωσε πώς την απόφαση για την ακύρωση της εκδήλωσης πήρε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Βασίλειος Ξύδης, ύστερα από έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Την όλη… εξέλιξη χαιρέτισαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση χριστιανικά blogs αναρτώντας σχετικά άρθρα υπό τον τίτλο «Μπράβο στο δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού που είπε όχι σε αποκρυφιστική εκδήλωση»!

 

2) Το Σύμφωνο Συμβίωσης και οι Αφορισμοί

Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απειλεί δημόσια με αφορισμό, μέσα από μια 9σέλιδη επιστολή, όσους βουλευτές αποφασίσουν να ψηφίσουν στη Βουλή την τροπολογία που θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να υπογράφουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Σεραφείμ κάνει λόγο για «υβρι κατά του θεού και των ανθρώπων» και ότι «επιχειρείται το φοβερό αυτό αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας, του κιναιδισμού, του σοδομισμού, της αρσενοκοιτίας, της παρά φύσιν ασέλγειας, που προεκτείνεται στην παιδεραστία και παιδοφιλία, να παρουσιασθεί ως φυσιολογική κατάσταση, ως απλή διαφορετικότητα. Η πανανθρώπινη όμως συνείδηση ανά τους αιώνες γνωρίζει ως φυσιολογική συμπεριφορά τις σχέσεις ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα».

Ο ιεράρχης καταλήγει απευθύνοντας το εξής ερώτημα προς τους βουλευτές: «Ποιοι είστε εσείς, οι εκπρόσωποι της νεωτερικότητας, που τολμούν και βάζουν τους εαυτούς των πάνω από τον Θεό και καταργούν το Ευαγγέλιο και τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων;».

 

1)   Η περίπτωση του “Γέροντα Παστίτσιου”

Η τελευταία υπόθεση αυτού του μίνι αφιερώματός μας, αφορά δίχως αμφιβολία στην υπόθεση του Φίλιππου Λοΐζου, δημιουργού της facebookικής σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος», ο οποίος καταδικάστηκε στα μέσα του Ιανουαρίου του 2014 σε 10 μήνες φυλάκιση για «καθύβριση θρησκεύματος».

Να σημειωθεί –ένα γεγονός το οποίο προβάλλεται ελάχιστα από τα mainstream ΜΜΕ- ότι το κύριο κίνητρο του Λοΐζου για την κατασκευή της συγκεκριμένης σελίδας ήταν η καταγγελία της τεράστιας βιομηχανίας εκμετάλλευσης και παραγωγής ψεύτικων θαυμάτων που είχε στηθεί μετά τον θάνατο του αγιορίτη μοναχού Παΐσιου (1924-1994) από διάφορους εκκλησιαστικούς και όχι μόνον παράγοντες.

Το κυνήγι του Παστίτσιου ξεκίνησε αμέσως μετά από μια… επιτυχημένη φάρσα του Λοΐζου, ο οποίος κατασκεύασε ένα ψεύτικο θαύμα του Παΐσιου που διαδόθηκε ταχύτατα σε χριστιανικές ιστοσελίδες και σκανδαλοθηρικές εφημερίδες. Η δίωξη του Παστίτσιου προκάλεσε έκρηξη οργής και αγανάκτησης στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ταυτόχρονης εμφάνισης μιας πληθώρας χιουμοριστικών σελίδων που βάδισαν –και εξακολουθούν να βαδίζουν- στα χνάρια του Παστίτσιου. Στα παράξενα της όλης υπόθεσης και η διοργάνωση περιφοράς ταψιού με παστίτσιο στα Εξάρχεια στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα.

 

Έλληνες Μυθικιστές – για το Mythikismos.gr (18/1/2014)

Share This Post On

13 Comments

 1. ΔΕΝ ΈΧΕΤΑΙ ΙΔΕΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ..

  ΥΓ, ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΛΗ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ; ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΤΕ: ΚΑΙΤΕ ΤΟ “ΔΑΣΟΣ” ΣΑΣ.. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΌΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ (17 ΑΙΩΝΩΝ) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΥΡΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΑ, ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΗΡΩΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΚΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ… ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ.. ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ… ΤΕΛΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ……….

  Post a Reply
  • Για τους αρχαίους ναούς δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, γιατί τους περισσότερους τους κατέστρεψε η εκκλησία, χτίζοντας πάνω σε αυτούς τις εκκλησίες της.

   Post a Reply
 2. Ξεκινάτε το μήνυμά σας με μια φράση υποστηρίζοντας ότι δεν έχουμε ιδέα τι λέμε και τι κάνουμε.
  Να ξεκινήσουμε με το πρώτο μιας και είναι το πιο εύκολο. Τα όσα παρατέθηκαν παραπάνω δεν αποτελούν προσωπική μας γνώμη αλλά απτά γεγονότα τα οποία έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. Οπότε δεν τίθεται θέμα κάποιου λάθους ή διαστρέβλωσης.
  Σε ότι αφορά τα περί “δεν ξέρετε τι κάνετε” και συνδυάζοντάς τα με όσα αναφέρετε στο μακροσκελές υστερόγραφό σας, έχουμε να σημειώσουμε εν τάχει τα εξής: To “ελληνικό” αποτελεί μια ξεκάθαρη ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά,φιλοσοφικά κτλ. Όλα αυτά έχουν προσδιοριστεί -ανάμεσα στα άλλα και- κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, περίοδος κατά την οποία το “ελληνικό” βρισκόταν στο πυρ το εξώτερον. Είτε το θέλετε, λοιπόν, είτε όχι, η ορθοδοξία δεν αποτελεί μέρος αυτής της “ελληνικής” ταυτότητας. Εκτός κι αν μιλάμε για τη Ρωμιοσύνη, όπου αλλάζει το πράγμα. Εάν συμφωνήσουμε στους ορισμούς, τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να διεξάγουμε έναν διάλογο με ίσους όρους. Δεν γίνεται να μιλούν δύο άνθρωποι για Ελλάδα και να εννοούν δύο διαφορετικά πράγματα, σωστά;

  Post a Reply
  • Ναι αλλά ούται Ρωμιοσύνη εννοεί Χριστιανισμό Ρώμη = μυϊκή δύναμη
   Ρωμαλέος = “Robust” Ρωμιός από ρωμαλέος τίποτα το Χριστιανικό

   Post a Reply
 3. Επίσης δεν μας είπατε εάν εσείς προσωπικά συμφωνείτε με αυτές τις πρακτικές της ορθόδοξης εκκλησίας που παρουσιάζονται στις 10 περιπτώσεις του αφιερώματός μας.

  Post a Reply
 4. Ρε παιδιά σίγουρα δεν εγκρίνω το κυνήγι από μέρους τής εκκλησίας (φαντάζομαι πως ούτε και ο Ιησούς θα το ενέκρινε,) αλλά όλα αυτά που αναφέρετε παραπάνω με εξαίρεση τις (ούτως ή άλλως καταδικαστέες) ηθικές παρεκτροπές, προσβάλλουν βάναυσα έναν πιστό. Αυτό δεν σάς απασχολεί καθόλου;!
  Είναι προφανώς ωραίο να σού βρίζουν (όπως το θεατρικό έργο ή ο Παστίτσιος) κάτι που αγαπάς και να μην αγανακτήσεις; Αν δηλαδή κάποιος έβριζε τη μάνα αυτού που έγραψε το παραπάνω άρθρο (Το ΤΟΡ 10….)θα το βλέπατε εσείς ως έκφραση ελευθερίας ή ως κάτι χυδαίο;
  Ο διαχωρισμός περί ρωμιοσύνης και ελληνισμού (σε απάντηση που δώσατε στον John) παίρνει πολλή συζήτηση και απλά θα σάς πω ότι ο ελληνισμός δεν αναδύθηκε ξαφνικά το 1821 μετά από 2000 χρόνια, αλλά πέρασε μέσα από το Βυζάντιο, είτε μάς αρέσει είτε όχι. Για να μην μπλέξουμε εδώ με το πιος όρος επικρατούσε επί αιώνες ακόμη και μέχρι σήμερα για να χαρακτηρίσει αυτόν που σήμερα θέλουμε να λέμε έλληνα.
  Τελειώνοντας θα ήθελα να πω, ότι δεν μπορεί με κανέναν τρόπο ελευθερία κάποιου, να είναι βρισιές για τις θέσεις ενός άλλου.

  Post a Reply
 5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 10.. ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ; ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΑΛΛΟ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΑΛΛΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΜΑ Η ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ ΑΜΑ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ-ΡΩΜΑΙΣΜΟΥ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ; ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ)ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ! ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 21 ΗΤΑΝ Χ.Ο.! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΘΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 90% ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ; ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ Η ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΝΗΘΩ, ΤΟΤΕ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΩ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΘΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ :”Τα ζιζάνια υπερκαλύπτουν το σιτάρι, αλλά ο γεωργός δίνει στους δούλους του την εντολή να τα “αφήσουν να μεγαλώνουν και τα δύο μαζί μέχρι το θερισμό”. Στην εποχή του θερισμού, καταστρέφονται τα ζιζάνια και μαζεύεται το σιτάρι”, ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ. ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΣΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ..

  Post a Reply
 6. “Ενας πρώην άθεος” (ωραίο nickname by the way, xaxa) κατ’ αρχάς είσαι σε μυθικιστικό site κάνε τον κόπο να διαβάσεις και ένα άρθρο, ενδεχομένως ο Ιησούς να μην ήταν σε θέση να εγκρίνει τίποτα μιας και το πιθανότερο είναι ότι δεν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο.
  Κατά τα άλλα πες μου εσύ με ποιο πράγμα από τα παραπάνω προσβάλλεται ο πιστός. Από τον Αριστοφάνη; Από βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες; Από την καταγγελία της βιομηχανίας ψεύτικων θαυμάτων του Παΐσιου που πρώτοι έπρεπε να καταγγείλουν οι χριστιανοί; Κανένας άνθρωπος δεν έβρισε ή προσέβαλλε τους χριστιανούς στις παραπάνω περιπτώσεις. Αντιθέτως είναι ο ρόλος της εκκλησίας εκείνος που παρεμβαίνει μέσα από τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το κράτος και επιβάλλει λογοκρισία.
  Ο πιστός δεν φοβάται για την πίστη του, αυτά είναι προσωπική υπόθεση του καθενός

  Post a Reply
 7. Προς τον φίλο John: Έχουμε ξεφύγει απ’ το θέμα μας αλλά σας προτείνουμε το πολύ καλό βιβλίο του κ. Παναγιώτη Γεννηματά με τίτλο “Ελλάς: Δύση ή Ανατολή” (εκδ. Ροές). Εμείς δεν κηρύξαμε κανένα πόλεμο, επισημάναμε απλά τα διαχρονικά φαινόμενα λογοκρισίας των ιδεών που ασκεί η ορθόδοξη εκκλησία. Από πότε θέλετε να ξεκινήσουμε; Από τους Θεοδοσιανούς κώδικες; Τα κατεστραμμένα βιβλία του Πλήθωνα; Τη λογοκρισία στα έργα του Χριστόδουλου Παμπλέκη και των υπόλοιπων Ελλήνων Διαφωτιστών; Ακόμα και μέσα στο Βυζάντιο δεν υπάρχει μόνο Ρωμιοσύνη και ορθοδοξία. Μελετήστε το βιβλίο του Δρ. Νικήτα Σινιόσογλου “Radical Platonism in Byzantium”, σίγουρα θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσεων. Το θέμα πάντως είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς μέσα από εδώ.
  Σε κανένα σημείο του άρθρου πάντως δεν καλούμε κάποιον να απαρνηθεί την πίστη του. Παραθέσαμε ορισμένα γεγονότα που έχουν περάσει πλέον στο ιστορικό γίγνεσθαι του νεοελληνικού κράτους και καταγγείλαμε το εν Ελλάδι καθεστώς ως διαχρονικά θεοκρατικό.
  Επίσης ακόμα και η ίδια η φιλοσοφία των Μυθικιστών δεν στρέφεται απαραίτητα κατά της πνευματικότητας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι τα όσα αναδεικνύουμε δεν “ενοχλούν”. Ρίξτε μια ματιά στα κείμενα της σελίδας και θα καταλάβετε.

  Post a Reply
 8. ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΣΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝ, ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ ΤΟ “ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ”. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ,Ο ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΕΠ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ, ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΙΘΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.. ΞΕΡΩ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΣΕΡΑΠΕΙΟ, ΥΠΑΤΙΑ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΝΑΩΝ ΚΤΛ..) ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ, ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΞΟΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.. ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΤΟΣΟ ΙΔΕΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΥΛΗΣ.. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ “ΑΙΣΧΗ” (ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΔΕΧΟΜΑΙ) ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ .. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΜΑ.. ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ=ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

  Post a Reply
 9. 10) O Κολλάτος απλά ήθελε να βγάλει λεφτά απο το σκάνδαλο δηλαδή διασύροντας έναν άνθρωπο εκτός αν νομίζετε ότι οι παπάδες είναι οι άγιοι μας και αν αποκαλυφθεί ότι μερικοί είναι αδύναμοι και βάζουν την σάρκα πάνω από το πνεύμα τότε ο Χριστός ήταν λάθος. Άνθρωποι είναι και σαν άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται για αυτό ο Κολλάτος δεν έπρεπε να διασύρει έναν άνθρωπο όποιος και αν ήταν αυτός.

  9) Το βιβλίο το έγραψε κάποιος που προφανώς δεν ξέρει τι του γίνεται οπότε δικαίως κατηγορήθηκε για λασπολογία, κλασσική τακτική μέχρι και σήμερα παγανιστών και άθεων, κόβουν ένα κείμενο και το παρουσιάζουν σαν να δείχνει κάτι άλλο, υπάρχουν πολλά σάιτ που έχουν απαντήσει σε αυτές τις “αντιφάσεις”. Είναι σαν να μας λεει ο συγγραφέας ότι τα τελευταία 2000 χρόνια δεν το πήρε κανένας πρέφα ότι υπάρχουν λάθη ενώ έχουν βγει εκατομμύρια απαντήσεις κατα τους αιώνες που μας πέρασαν.

  http://www.apologitis.com/gr/ancient/apates_peri_Xristoy.htm

  http://www.oodegr.com/oode/sygrafeis/skoteinoi_syggrafeis_1.htm

  Τα σάιτ έχουν στο τέλος βιβλιογραφία που μπορείτε να ψάξετε

  8) Το Μυθιστόρημα του Καζατζάκη τοποθετεί τον Χριστό στα ερωτικά πάθη ενώ ο Θεός μας (και η Επιστήμη) μας διδάσκει ότι ο υλικός κόσμος γεννιέται ζει και πεθαίνει και το μόνο που μένει είναι η αγάπη της ψυχής που είναι πάνω απο την ύλη. Δίκαια απαγορεύτηκε γιατί υποβιβάζει το κήρυγμα του Χριστού που έφτιαξε το Κράτος Δικαίου.

  7) Ανδρουλάκης;;; Ασχολίαστο..

  6) Τον Αριστοφάνη πρώτα οι προγονοί μας τον απαγόρευαν, όταν τελικά τον άφησαν να παίξει τις παραστάσεις του η εκκλησία του Δήμου αποφάσισε ότι για κάθε βλαστήμια στο τέλος της παράστασης ο ηθοποιός που την ξεστόμισε θα λαμβάνει μια ραβδιά με το ξύλο. Δεν είναι σωστό να βρίζεις έξω απο μια εκκλησία και ο Κος Λαζόπουλος καλό είναι να μιλάει νιβι για τον σκοταδισμό του Μαρξ που είχε τον Σατανιστή Εβραίο Jakob Frank για δάσκαλο και που δίδασκε μυστικισμό μαγεία και σατανισμό και για αυτό οδήγησε σε 200 εκατομμύρια νεκρούς. Ο Χριστός μας διδάσκει την Αλήθεια του Ανθρώπου.

  5) Ο Γαβράς καλύτερα να κάνει καμιά κουλτουριάρικη ταινια και να μην βάζει το αντιχριστιανικό του μένος σε ιστορικής σημασίας ντοκιμαντέρ γιατί είναι παντελώς λάθος

  http://www.antinews.gr/2009/07/31/10421/

  4) Ο Αλβανός σκηνοθέτης καλύτερα να γυρίσει μια παράσταση για τον Μπερίσα αλλά ο Μπερίσα εκτελούσε δεν συγχωρούσε όπως ο Χριστός.

  3)Φθηνή λασπολογία.

  Μόνο το άρθρο αυτό φτάνει να αποδείξει την ιστορικότητα του Χριστού αλλά θα το επεκτείνω

  Most modern scholars of antiquity agree that Jesus existed, but scholars differ on the historicity of specific episodes described in the Biblical accounts of Jesus, and the only two events subject to “almost universal assent” are that Jesus was baptized by John the Baptist and was crucified by the order of the Roman Prefect Pontius Pilate. Biblical scholars and classical historians regard theories of his non-existence as effectively refuted. Most scholars agree that Jesus was a Galilean Jew who was born between 7 and 4 BC, in the closing stages of the reign of King Herod and died 30–36 AD, that he lived in Galilee and Judea, did not preach or study elsewhere, and that he spoke Aramaic and perhaps also Hebrew and Greek.

  Όλα τα πρόσωπα της Καινής Διαθήκης ανακαλύφθηκαν πια

  http://en.wikipedia.org/wiki/Caiaphas_ossuary

  http://news.nationalgeographic.com/news/2012/06/120618-john-the-baptist-bones-jesus-christ-bible-bulgaria-science-higham/

  http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2064920,00.html

  http://christiananswers.net/q-abr/abr-a026.html

  O Σεισμός πάνω στον σταυρό έγινε

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2149750/Jesus-died-Friday-April-3-33AD-claim-researchers-tie-earthquake-data-gospels-date.html

  O Χριστός αναστήθηκε σαν Φώς

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2076443/Turin-Shroud-created-flash-supernatural-light.html

  To σκοτάδι πάνω στον σταυρό έγινε

  http://en.wikipedia.org/wiki/Crucifixion_darkness

  Τα ευαγγέλια αν είχαν γραφτεί μετά απο το 70 μ.Χ θα ανέφεραν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, θα ανέφεραν τα νομίσματα του Νέου Αυτοκράτορα και όχι του Τιβέριου που μάλιστα τα γράφουν σαν τιβέρια δηλαδή κάτι σαν τα ευρώπουλα που λέμε σήμερα χαϊδευτικά δείχνοντας ότι ζούσαν στην εποχή εκείνη, δεν θα ανέφεραν τους Ιουδαϊκούς Νόμους που ίσχυαν πρίν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, δεν γίνεται να γράψεις κάτι σε μια εποχή που δεν έζησες αλάνθαστα. Πάνω στον Σταυρό οι απόστολοι κάνουν μια περιγραφή για τον Χριστό που ταιριάζει με ότι θα τράβαγε ένα θύμα πάνω στον σταυρό περιγράφοντάς το ένας ιατροδικαστής, οι θρόμβοι απο το αίμα στο κεφάλι του Χριστού, το αίμα και νερό απο τα πνευμόνια, το αίμα απο τις πληγές απο το μαστίγιο (π.χ πιο πολύ αίμα βγαίνει απο τον θώρακα παρά απο την πλάτη) κ.ο.κ

  2) Τους ομοφυλόφιλους οι άθεοι τους κυνηγούσαν και τους εκτελούσαν ή τους έβαζαν σε στρατόπεδα για να γίνουν άντρες, η άθεη προοπτική της εξέλιξης του ανθρώπου μέσα από την ύλη επίσης τους παρουσιάζει σαν λάθη της φύσης γιατί δεν αναπαράγουν. Εμείς απλά αρκούμαστε να τους πούμε ότι μπορεί η ομοφυλοφιλία να είναι και επιλογή και τελευταία υπάρχουν έρευνες που μιλάνε για τον ψυχισμό τους και ταιριάζει σε χαρακτηριστικό κάποιου που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Τα πιο βίαια εγκλήματα έχουν γίνει σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Μπορώ να σας φέρω και στοιχεία απο ιατρικά σαιτ.
  Φυσικά το σύμφωνο δεν θα ήταν αμαρτία να εγκριθεί απλά όλοι ξέρουμε ότι θα οδηγήσει στον γάμο και είναι η πίσω πόρτα για αυτό. Επειδή κάποιος πάει ενάντια στην φύση του δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει και δικαιώματα ανάλογα με το φυσικό.

  1) Με τον Λοίζο έχω μιλήσει προσωπικά και δεν είχε επιχειρήματα να υποστηρίξει τα λεγόμενά του και με μπλόκαρε, έχω screenshots για όποιον ενδιαφέρεται, επίσης έφτιαξα μια παρόμοια σελίδα που τον κορόιδευα όπως έκανε αυτός με έναν νεκρό άνθρωπο και έστειλε αμέσως τους φίλους του να κατεβάσουν την φωτογραφία και την ομάδα που έφτιαξα δείχνοντας ότι δεν του αρέσει η κριτική. Επίσης αργότερα έκρυψε το προσωπικό του προφιλ που είχε αναρτήσει ένα εξώφυλλο που υποστήριζε την πρέζα για να μην του πάρω άλλες φωτογραφίες, είναι φαρισαίος.

  Ελπίζω να δεχτείτε το σχόλιο μου γιατι κουράστηκαν να το γράφω.

  Post a Reply
 10. Απάντηση στο top 10 του από πάνω:

  10) Ο Κολλάτος έκανε μια θεατρική παράσταση διακωμωδώντας ένα πραγματικό γεγονός το οποίο -ως συμπεριφορά μητροπολίτη- σαφέστατα και δεν συνάδει με τις διδασκαλίες του χριστιανισμού. Τι ήθελες δλδ να κάνει; Να το βουλώσει και να μην θίξει τα κακώς κείμενα; Αυτά μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα γίνονται.

  9)Για το θέμα των αντιφάσεων της Καινής Διαθήκης έχουν χυθεί τόνοι μελανιού ανά τους αιώνες. Δεν είναι άγνωστο θέμα πώς τα ευαγγέλια έχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαφορές μεταξύ τους. Απλά ο Μάρας ήταν από τους πρώτου που τόλμησαν να θίξουν το θέμα εντός συνόρων. Και έναν απλό παπά να ρωτήσεις θα στο παραδεχτεί. Η προπαγάνδα των απολογητών έχει σκουριάσει προ πολλού και στην Ελλάδα.

  8)Το κράτος δικαίου του Ιησού (αν υπήρξε φυσικά)απαγορεύει την ελευθερία έκφρασης της τέχνης; Είναι δυνατον να απαγορεύεται η κινηματογραφική μεταφορά ενός ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ με πλήθη φανατισμένων να σπάνε τα σινεμά; Αν είναι δυνατόν.

  7)Καλά αυτά που έγιναν το 2000 ήταν ξεφτιλίκι διεθνών διαστάσεων. Δες το βίντεο που υπάρχει στο άρθρο. Δεν ντρέπεσαι που θες να ονομαζεται Ελληνας και ευρωπαιος;

  6)Χαχαχαχα, τι είναι αυτά που λες; Κατηγορείς τώρα και τους αρχαίους Έλληνες που ανέπτυξαν το θέατρο που απαγόρευσαν αργότερα οι βυζαντινοί; Καλά αυτή ήταν καραμπινάτη λογοκρισία, ούτε στη Μοζαμβίκη τέτοια. Ολόκληρος ο πλανήτης σε ξέρει για τον Αριστοφάνη σου και όχι για την αλήθεια ενός ανύπαρκτου ιστορικά Ιουδαίου.

  5)Ο Γαβράς το μόνο που έκανε ήταν να αποτυπώσει την ιστορική αλήθεια. Αυτό έλειπε να αμφισβητούνται τώρα και οι καταστροφές των χριστιανών στα αρχαία ελληνικά μνημεία συμπεριλαμβανομένου και του Παρθενώνα που κατεληξε κάποια στιγμή Παναγία Αθηνιώτισσα!

  4) Και πάλι πρόκειται για λογοκρισία της τέχνης ανεξάρτητα από το αν μας ενοχλεί. Εσύ επιλέγεις να κάνεις ρατσιστικά σχόλια. Καθόλου (;) χριστιανικό.

  3)Δεν είναι λασπολογία να παρουσιάζεται μια δημοσιογραφική έρευνα με τις απόψεις κάποιων καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Φασισμός είναι να απαγορεύεις την δημόσια προβολή αυτών των απόψεων.

  2)Καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στην προσωπική του ζωή. Να απειλεί όμως δέσποτας τους βουλευτές του κράτους με αφορισμό και μισάνθρωπα κηρύγματα αυτό είναι άνω ποταμών για ένα κράτος που θέλει να χαρακτηρίζεται πολιτισμένο.

  1)Ξαναδιάβασε τι ακριβώς έκανε ο Λοΐζος και ο κάθε Λοΐζος και άσε τις λασπολογίες. Εσένα, ως χριστανός, αυτό το πανηγύρι με τα ψευτικα θαύματα του Παΐσιου σου αρέσει; Θα πρεπε να ευχαριστείς τον Παστίτσιο που υπάρχει!

  Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Αθεΐα. Αυτή Η Μάστιγα. - POPAGANDA - [...] παρέας του Δικτύου 21, κάπου θα δεις μια λίστα σαν κι αυτή και θα διαπιστώσεις ότι σε ένα πρόχειρο top-10…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =